27.02.2018 Ishrana deteta

Ishrana bebe: Kako da izaberete odgovarajuću cuclu za flašicu

Ukoliko svoju bebu hranite na flašicu, trebalo bi da znate da cucla igra vrlo važnu ulogu. Ekspert za ishranu beba, Rovena Benet, objašnjava na šta bi sve trebalo obratiti pažnju pri kupovini cucli za flašicu.
Ukoliko uskoro nameravate da svoju bebu navikavate na flašicu, trebalo bi da znate da je zbog pravilnog oralnog razvoja vrlo važno da izaberete odgovarajuću cuclu.

Guliver/ Getty Images

Guliver/ Getty Images

Evo male pomoći:

Materijal

Većina cucli koja se danas može naći na tržištu napravljena je od silikona. Do nedavno su ove silikonske cucle bile bezbojne, a od skoro roditelji mogu da biraju i boje. Druge cucle napravljene su od lateksa i žućkaste su boje. Premda silikonske cucle traju duže od onih napravljenih od lateksa, one su takođe i dosta kruće. Ukoliko pri sterilizaciji koristite vruću vodu, cucle napravljene od lateksa neće dugo potrajati, najviše nekoliko nedelja ili meseci. Lateks je dosta mekši i fleksibilniji od silikona, pa je prihvatljiviji za mnoge bebe, posebno za novorođenčad.

Otvor

Otvor na cucli su male rupe kroz koje prolazi mleko. Rez utiče na protok tečnosti, te ukoliko je on suviše mali, dete će se brzo umarati i zaspaće gladno, a ako je suviše veliki, može se desiti da sa hranom guta vazduh, pa čak i da se zagrcne zbog suviše obilnog curenja tečnosti. Iz tog razloga, vrlo je važno da proverite kako prolazi tečnost kroz otvor, a to ćete najlakše uraditi tako što ćete okrenuti flašicu naopako. Većina cucli ima jedan otvor, ali postoje i one sa X i Y otvorom koje su idealne za davanje kašica i gustih sokova, kao i ortodoksne cucle sa iskošenom površinom. Njihov oblik je zapravo reljef mamine bradavice i to se veoma povoljno odražava na mehanizam sisanja: bebini pokreti usana i jezika analogni su pokretima prilikom sisanja majčinih grudi. Pri tome se zadržava fiziološko opterećenje na desni, vilicu i mišiće za žvakanje.

Dužina cucle

Vrh cucle je deo koji beba stavlja u usta i on može biti različite dužine, a to je vrlo važno jer utiče na bebinu komfornost dok jede. Ukoliko je vrh suviše kratak, beba će uložiti veći napor dok jede. Sa druge strane, ukoliko je previše dugačak, moguće je da se beba zagrcne. U svakom slučaju, većina cucli ima kratak (ili suviše kratak) vrh.

Oblik

Cucle se mogu naći u raznim oblicima i veličinama, a neke od njih su:

– Zvonastog oblika. Njihova prednost je što je vrh obično odgovarajuće dužine.

– Zaobljenog oblika. Vrh ovih cucli je uglavnom vrlo kratak i ne odgovara mnogim bebama.

– Ortodontske cucle. Ortodontske ili anatomske cucle su iskošenog vrha, imitiraju maminu bradavicu i koriste se za gušće tečnosti.

Dodatne funkcije

Neke kompanije tvrde da je njihov “jedinstven dizajn” cucli skoro identičan majčinoj bradavici, da pruža fleksibilnost pokreta sličnom onom tokom dojenja, kao i da cucla ublažava grčeve. Međutim, mnogi stručnjaci su se složili da nijedna od ovih cucli ne pruža nikakvu prednost u odnosu na standardne.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije