Znate li šta vaša deca jedu? Ovo je način da prepoznate GMO voće i povrće

Donosimo vam lak i efikasan trik pomoću kojeg ćete lako primetiti razliku između pravog i genetski modifikovanog voća i povrća…

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Postoje potrošači koji su zabrinuti zbog činjenice da li konzumiraju modifikovanu hranu. Ovu hranu možete prepoznati uz pomoć ovog lakog i efikasnog trika.

Prvo, treba da znate da su voće i povrće koje se uzgaja na uobičajen način (sa ubrizgavanjem hemikalija) označeni sa kodom koji se sastoji od četiri cifre. Takođe, organski uzgojeno voće i povrće ima cenu sa kodom koji se sastoji od pet cifara, počevši od devet. Genetski modifikovano (GM) voće i povrće ima cenu sa kodom koji se sastoji od pet cifara koje počinju sa brojem osam.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

To je veoma važno znati, setite se ovih saveta. Više od 80 odsto prerađene hrane u SAD-u je genetski modifikovano. Međutim, u mnogim evropskim zemljama, kao što su Austrija, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska i Luksemburg, proizvodnja i prodaja GMO proizvoda je zabranjena.

Osim toga, pravo povrće i voće pokazuju različite znakove koji će vam otkriti GMO proizvode. Možete udarati papriku koja se čini previše savršenom, a ako se pojave modrice, male su šanse da nije GMO. Pokušajte pronaći voće i povrće koje nije estetski savršeno. Ono će biti jednako ukusnu i pre svega zdravije. Kupovina voća i povrća od poljoprivrednika koji sami uzgajaju svoje proizvode su vam najbolje rešenje. Ako već morate da kupujete u marketu izbegavajte određena pakovanja hrane.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije