15.06.2018 Ishrana deteta

Kada je pravi trenutak da uvedete čvrstu hranu u ishranu beberona

Većina mladih mama nije načisto sa tim kada njena beba treba da počne da uzima i druge hranu osim majčinog mleka. Ako imate nedoumice, vreme je da ih jednom zauvek otklonite!

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

U razvoju svake bebe postoji stadijum u kojem ishrana majčinim mlekom više nije dovoljna i neophodno je početi sa dodavanjem druge hrane. Kada i kojim redosledom, to zavisi od mnogih faktora, ali važno je da se taj proces odvija postepeno i u skladu sa bebinim potrebama.

Uvođenje čvrste hrane

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje ishranu majčinim mlekom do navršenih šest meseci bebinog života. Nakon toga, do prvog rođendana, kombinuju se obroci od čvrstih namirnica i majčinog mleka.

Međutim, neki stručnjaci su otišli korak napred, pa tvrde da je najbolje vreme za prelazak na drugu vrstu hrane uzrast od godinu dana. Oni to obrazlažu činjenicom da se bebe u tom dobu mnogo lakše prilagođavaju promenama. Ako uzmemo u obzir da su i prvi i drugi u pravu, onda se nameće zaključak da je to najbolje učiniti „negde između“, po sistemu „ni prerano, ni prekasno“.

Promena u ishrani i navikavanje deteta na nove ukuse nije „misija“ koja treba da se sprovodi po svaku cenu, kao da će se nešto strašno desiti ako beba u određenom periodu ne prihvati novu hranu. To je individualna stvar i zavisi od životnih okolnosti porodice u kojoj beba odrasta. Ako je, na primer, majka zaposlena u privatnoj firmi, pa mora da se vrati na posao šest meseci nakon porođaja, ona će morati da započne odvikavanje od sisanja i pređe na flašicu ranije nego žena koja uz bebu može da ostane godinu dana ili čak duže.

PROČITAJTE I… Hrana za bebe: Da li da pravite ili da kupujete gotove kašice?

Najbolji način da otkrijete da li je dete spremno na promenu jeste da pratite njen ritam i sami ustanovite kada joj je „dosadilo“ sisanje. Nije loša ideja da u uzrastu od oko pet meseci počnete da kombinujete dojenje sa majčinim mlekom iz flašice.

Čitajte „znakove“

Ipak, ako niste sigurni kada da započnete uvođenje novih namirnica, potrudite se da uočite „znakove“ koji će vam „reći“ da li je beba spremna za veliki preokret. Evo nekih:

* Kod vaše bebe nestao je refleks „guranja“ hrane iz usta. Ako vaša beba instinktivno jezikom izbacuje hranu iz kašičice, još uvek nije spremna za prelazak na čvrstu hranu.

* Da li vaše dete čvrsto sedi i pritom se ne prevaljuje na stranu? Ako je odgovor na ovo pitanje pozitivan, onda je verovatno spremna da uzima hranu u sedećem položaju.

* Mališan ručicom hvata komade hrane iz tuđeg tanjira i stavlja ih u usta. Ovo bi mogao da bude pouzdan znak da je došlo vreme za hranjenje na kašičicu.

* Dok dojite bebu, ona često izbacuje bradavicu iz usta, okreće se i zanima za događaje oko sebe, pa vam se čini da hranjenje traje čitavu večnost. Ovo može da znači da joj sisanje više nije dovoljno i da može da se prilagodi novim „trendovima“.

* Vaše dete pije vodu iz šolje, drži kašičicu u ruci i, igrajući se, stavlja je u usta? Nema više čekanja, beba je spremna da prihvati čvrstu hranu na kašičicu.

Pravo vreme za prvu čvrstu hranu

Većina mama voli da doji jer je to najlakši, najzdraviji i najjeftiniji način ishrane pri kojem mama i beba uspostavljaju najprisniju vezu. S druge strane, takav način ishrane zahteva neprestanu prisutnost majke, što nekim ženama smeta. Nikada kasnije mama i njeno dete neće uspostaviti tako prisnu vezu, ali i nakon prestanka dojenja, njih dvoje mogu da nastave da produbljuju odnos na neki drugi (kvalitetan) način. Nije dobro kada beba hoće da sisa, a mama je na silu odvaja od sebe, ali nije dobro ni da mama nastavlja da doji kada beba počne da pokazuje spremnost za odvajanje od „sikenja“. Zlatno pravilo glasi: pravo vreme je ono kada su oboje spremni za promenu!

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije