Foto: Guliver/Thinkstock
Sastojci (za 6 porcija):
1/2 šolje (od 2 dl) krupnije iseckanih oraha
2 kašičice maslinovog ulja
700 g prokelja, prepolovljenog
slanine po ukusu, iseckane na tračice
1/4 šolje sitno iseckanog crnog luka
1 čen belog luka, sitno iseckan
1/4 šolje krupnije iseckanih suvih brusnica
1 kašika sirupa od agave (može i med)
1 kašika ulja
so, biber
Priprema:
1. U zagrejanom tiganju prepecite orahe 3-4 minuta. Prebacite u tanjir.
2. Obrišite tiganj i vratite na vatru. Dodajte maslinovo ulje i na njemu propržite prokelj, oko 5 minuta, često mešajući.
3. Dodajte crni, beli luk i slaninu te pržite još 1 minut. Zatim u tiganj dodajte i brusnice, sirup od agave i 1 šolju vode i na srednjoj vatri kuvajte 5-7 minuta, dok većina tečnosti ne ispari, a prokelj ne omekša (ne treba da bude previše mekan).
4. Prebacite u činiju za serviranje, dodajte ulje i prepečene orahe, so i biber po želji, izmešajte i poslužite.