02.12.2016 Dete

Sladoled zimi da ili ne?

Sa prvim hladnim danima mnogi se bez razloga odriču uživanja u sladoledu. Uverenje da zimi ne treba jesti sladoled je netačno iz razloga što upale grla izazivaju virusi i bakterije, a pokazalo se da je najveća učestalost oboljevanja upravo u školskim kolektivima.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Konzumaciju sladoleda tokom zime preporučuju i naučnici iz razloga što su temperaturne razlike između našeg tela i spoljne sredine tada manje nego tokom vrelih dana. Ovu činjenicu potvrđuju i stanovnici hladnih skandinavskih zemalja u kojima se u toku godine pojede najviše sladoleda, a zabeleženo je manje oboljevanje od virusnih i bakterijskih infekcija, za razliku od južnih zemalja.

– Kod upale krajnika pored pridržavanja terapije koju nam je prepisao doktor može se koristiti i sladoled, pošto se pokazalo da pored toga što deluje antiimflatorno sladoled takođe smanjuje simptome i znake oboljenja’- objašnjava lekar specijalista ORL, Doc. Dr Vladimir Nešić.

Konzumacija sladoleda može pomoći i prilikom gušobolje iz razloga što sladoled deluje s jedne strane antizapaljenski, a s druge strane smanjuje bolnu osetljivost sluznice što se objašnjava lokalnim delovanjem hladnoće koja ujedno sprečava množenje mikrorganizama i bakterija u usnoj duplji.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije