21.12.2014 Zdravlje deteta

Od januara obavezna vakcinacija dece

Načelnica Odeljenja Instituta za javno zdravlje Srbije za nadzor nad vakcinama, preventabilnim bolestima i za imunizaciju Goranka Lončarević, izjavila je da bi sistemskom vakcinacijom trebalo da bude obuhvaćeno 95 odsto dece, ali da to nije tako, jer roditelji u Srbiji sve češće odbijaju da vakcinišu decu.

„Vakcinacija je zakonski obavezna, ali pre svega najbezbednija mera za prevenciju bolesti“, poručila je doktorka Lončarević, navodeći da stručnjaci upozoravaju da nevakcinisanje ugrožava i kolektivni imunitet.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije u Evropi svake godine umre više od 30.000 dece upravo od bolesti koje se vakcinacijom mogu sprečiti.

„Roditelji ne treba da se plaše vakcine“, poručila je Lončarević, navodeći da su uzroci manjeg broja vakcinisanih zdravstvena struka, ali i drugi faktori poput neproverenih informacija na internetu i na drugim sredstvima informisanja, koji roditelje dovode u dilemu.

„Vakcine su donele najveću korist čovečanstvu posle pijaće vode“, istakla je Lončarević.

„Zarazne bolesti ne poznaju granice“, rekla je Lonačerević, dodajući da zbog porasta osetljive populacije ima više epidemija. U Evropi su to epidemije malih boginja, zauški, rubeole. „Dečja paraliza je, međutim, u procesu iskorenjivanja i poslednji put je 1996. registrovana na našim prostorima“, rekla je Lončarević, dodajući da u Africi ima te bolesti naročito u mestima gde nema vakcinacije.

Upozorava da u slučaju da roditelj odbije da vakciniše dete sledi novčana kazna u skladu sa zakonom.

Iako u Srbiji nema epidemija, beleže se slučajevi malih boginja. U pitanju su sporadični slučajevi, rekla je Lončarević, ističući da su uglavnom u pitanju državaljni Republike Srpske koji studiraju u Srbiji, pri čemu oni predstavljaju i izvor infekcije.

„Od januara biće obavezna i petovalentna vakcina za decu rođenu od prvog novembra, dok sve ostale vakcine ostaju na snazi“, najavila je Načelnica Odeljenja Instituta za javno zdravlje Srbije za nadzor nad vakcinama.

Izvor: RTS
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije