02.07.2014 Ishrana

5 saveta za pripremu povrća po ukusu dece

Evo nekoliko saveta za pripremu ukusnog povrća kome ni najizbirljiviji mališani neće odoleti.

povrće i deca

Roditeljima pravu enigmu predstavlja odbijanje dece da jedu povrće, ma koje metode ubeđivanja i ucenjivanja koristili. Nedavna istraživanja su pokazala da je uzrok probirljivosti mališana njihovo osetljivije čulo ukusa.

Koji god uzrok bio, roditelji su svesni da je značaj povrća za razvoj dece nemerljiv. Rešenje se možda krije u drugačijem načinu pripreme.

1. Nemojte da prekuvate povrće
Kada se povrće previše kuva, njegov ukus postane još jači. U tom slučaju, budite sigurni da će vaša deca odbiti makar i zalogaj zdravog obroka. Svakako su ukusniji sveži plodovi, pa je bolje da mališanima ponudite blago obareno ili sveže povrće. Na malo ulja propržite povrće, a možete dodati i malo smeđeg šećera.

2. Neka bude zabavno!
Pretvorite obroke u zabavu! Nemojte nikada poslužiti kuvano povrće deci uz reči da ne smeju napustiti sto dok sve ne pojedu. Takav pristup može imati samo kontraefekat. Uložite malo truda u pripremu i aranžiranje obroka sa povrćem kako bi dete sa osmehom uživalo u svakom zalogaju.

3. Gajite svoje povrće
Ukoliko imate mogućnosti, makar to bilo i na terasi, napravite svoju baštu i zasadite povrće. Kada u čitav proces uključite i mališane, sigurno neće odbiti blagotvorne zalogaje svežeg povrća.

4. Pravite zdrave sokove
Ubaciti u ishranu mališana povrće uz pomoć trikova. Napravite sok od jabuke ili pomorandže, ali ubacite i povrće poput brokolija, kelja, spanaća, šargarepe.

5. Koristite odgovarajuću kuhinjsku opremu
Važno je da investirate u kvalitetnu opremu za pripremu povrća za vaše najmlađe. Jedan od razloga zbog kog se povrće prekuva je taj što posuđe uglavnom ima tanko dno, pa pri klasičnoj pripremi zdrave namirnice izgube svoj autentičan ukus.

Izvor: yumama.com; Đ.S.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije