07.05.2014 Ishrana

Istraživanje: Deca unose previše soli

Dečja hrana je preslana, utvrdili su britanski naučnici koji poručuju da deca unose previše soli, ponajviše u hlebu i drugim prerađenim žitaricama poput pahuljica.

hleb

Deca bi trebalo da unose manje od kafene kašičice soli dnevno, ali 70 odsto od 340 britanske dece obuhvaćene istraživanjem unosilo je više od toga.

Trećinu soli deca unose hlebom i pahuljicama, petinu mesom, a desetinu mlečnim proizvodima, preneo je Tanjug.

Istraživanje je pokazalo da uprkos naporima britanskih zdravstvenih vlasti da se smanji unos soli u hrani, preporučenu gornju granicu unosa soli najviše „probijaju” deca stara od pet ili šest godina (gornja granica je tri grama soli dnevno) i deca uzrasta od 13 do 17 godina (gornja granica je šest grama soli dnevno).

Jedino su deca stara osam ili devet godina unosila manje od najviše preručene količine soli za taj uzrast, koja iznosi pet grama dnevno.

Istraživanje je pokazalo i da dečaci unose više soli od devojčica.

Inače, so unesena hranom po pravilu nije rezultat soljenja za stolom nego fabrički soljenih prehrambenih proizvoda.

Vođa istraživanja Grejam Makgregor kaže da će roditelji teško da smanje unos soli kod dece ako ih i dalje hrane fabrički proizvedenom ili restoranskom hranom. On dodaje da proizvođači koji tvrde da smanjuju količinu soli u hrani, uključujući hleb, moraju više da deluju u tom pogledu, jer povećani unos soli rezultira povećanim rizikom za visok krvni pritisak od mladosti, koji može dovesti do bolesti srca i moždanog udara.

Britansko ministarstvo zdravlja upozorava da ljudi prosečno dnevno unose dva grama soli više od preporučenih maksimalnih šest grama dnevno.

Izvor: Tanjug
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije