Da li bebe pre rođenja mogu da zavole određene ukuse?
Sigurno postoji hrana koju ne možete ni da pomirišete, a kamoli okusite, a nauka je sada dala odgovor na pitanje da li smo odbojnost prema određeni...
pročitaj jošVitamini su materije korisne za mnoge funkcije organizma – rast i odvijanje kompleksnih biohemijskih procesa u ćelijama, te asimilaciju drugih supstanci kao što su belančevine, masti i ugljeni hidrati. Povrće je bogato sledećim vitaminima:
BATA-KAROTEN – preteča vitamina A, koji je osnova za rast, umnožavanje i obnovu tkiva. Važan je za dobro funkcionisanje vida i imuniteta, te zdravlje kože i sluznica.
Uz to, vitamin A je snažan antioksidans i štiti ćelije od starenja. Ima ga naročito u povrću žute i narandžastocrvene boje kao što su šargarepa, bundeva, tikvice, paradajz i paprika, ali i u povrću tamnozelene boje kao što su spanać i blitva.
VITAMINI B – imaju važnu ulogu u zaštiti tkiva, učestvuju u formiranju crvenih krvnih zrnaca eritrocita. Vitamini B9 i B12 deluju na funkciju nervnog sistema, čuvaju probavni sistem (naročito creva) pomažući metabolizmu i apsorpciju šećera. Sadrže ih brokoli, artičoke, karfiol i mahunarke.
VITAMIN C – jača imunološke sposobnosti organizma, pomaže u asimiliaciji gvožđa, učestvuje u formiranju kolagena – belančevine koja je neophodna za stvaranje vezivnog tkiva kože. Takođe, ovaj vitamin je i značajan antioksidans.
Vitaminom C obiluju paprika, paradajz i peršun. Budući da je ovaj vitamin termolabilan i toplota ga razara, povrće bi trebalo pripremiti kuvanjem na pari.
Autor: Life Content
Preosetljivost na određene namirnice, sve češće se javlja kod mališana. Naša nutricionistkinja Ivana otkriva najbolje načine da zaštitite svoje det...
pročitaj jošPrema procenama stručnjaka, od pet do osam odsto dece razviće alergiju na hranu, a 10-12% mališana ispoljiće netoleranciju određenih vrsta namirnic...
pročitaj jošStomačni grčevi su bolna pojava, kako za bebu tako i za roditelje. Iako se ne mogu u potpunosti eliminisati, postoje načini da ih ublažite... ...
pročitaj još