Mališan odbija hranu: Da li je vaše dete sito?

kasica ishrana

Deci starosti od 1 do 3 godine apetit varira, pa bi trebalo da mu verujete kada odbija da uzme zalogaj, gura tanjir i kaže vam da ne može više da jede. Bitno je da se držite rasporeda.

Od prvog dana majke brinu istu brigu – jesu li im deca dovoljno jela! Ako se pitate koja je to količina hrane potrebna vašoj bebi, nutricionisti savetuju da jednogodišnjaci unose 100 kalorija, a deca starosti 2-3 godine 80 kalorija po kilu.

Deci starosti od 1 do 3 godine apetit varira, pa bi trebalo da mu verujete kada odbija da uzme zalogaj, gura tanjir i kaže vam da ne može više da jede. Ako ga nagradama i hvalama primoravate da uzme još koji zalogaj, vremenom će izgubiti osećaj za sitost, pa će jesti i kada nije gladno. Ove je često razlog gojaznosti kod dece starosti 5-12 godina.

Bitno je da se držite rasporeda, obroke i užine služite sa tri sata razmaka, pa i kad mališan odbije da jede, ubrzo će doći vreme večere. Takođe, nemojte mu govoriti da pojede meso s tanjira i da povrće može da ostavi, jer mu tako „signalizirate“ da to „čudno i zeleno“ nije lepo i dobro, pa ga nikada neće zavoleti.

Izvor: Novosti
Foto: Freedigitalphotos.net/tuelekza
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije