13.04.2010 Ishrana Moja Beba

Grčevi se mogu ublažiti!

Stomačni grčevi su bolna pojava, kako za bebu tako i za roditelje. Iako se ne mogu u potpunosti eliminisati, postoje načini da ih ublažite…

Stomačni grčevi (kolike) su „noćna mora“ svih roditelja. Iako su (skoro) neizbežni, njihov intenzitet, učestalost i dužina trajanja variraju od bebe do bebe. Pojavljuju se iznenada, bez ikakvog povoda, traju određeno vreme, a zatim nestaju. I tako iz dana u dan, sve dok se jednog dana potpuno ne izgube. Za roditelje je ovaj period veoma stresan i naporan, ali nema mesta panici! Beba koja pati od grčeva NIJE bolesna i ono što oseća neće izazvati trajne posledice po njeno zdravlje. Iako često deluje da grčevi nikada neće prestati, simptomi se često povlače brzo kao što su se pojavili. Ipak, dok se to ne desi, predlažemo vam nekoliko metoda kojima ćete bebi (i sebi) malo olakšati život.

ŠTA SU GRČEVI?
Iako ne postoji medicinsko objašnjenje, većina stručnjaka smatra da se radi o bolu koji nastaje zbog nagomilavanja gasova u želucu ili crevima. Prema drugoj, takođe prihvaćenoj teoriji, kolike nastaju kao posledica netolerancije prema laktozi. Grčevi se najčešće javljaju kasno poslepodne i uveče. Beba će neutešno plakati, povlačiće nožice prema stomaku, a lice će joj se zacrveneti. Stomačić će joj možda biti natečen, kao da je progutala mnogo vazduha i možda će puštati gasove. Pre nego što se utvrdi da se radi o kolikama, važno je eliminisati i ostale moguće uzroke plača. Tu, pre svega, spadaju umor ili glad. Ukoliko uočite neke druge simptome, kao što su povišena telesna temperatura, proliv ili osip, obavezno treba da se obratite lekaru.
Kolike se obično javljaju u prvih nekoliko nedelja bebinog života i traju do (otprilike) trećeg meseca.

10 TOP SAVETA ZA UBLAŽAVANJE GRČEVA
Da se razumemo: nije reč o bolesti, krivica nije vaša i bebi će vremenom biti bolje. Svesni smo da vam ovom rečenicom nismo mnogo pomogli, ali treba da znate da se često dešava da metoda koja danas nije dala nikakvog rezultata, već sutradan može biti stoprocentno efikasna. Stoga, svakodnevno isprobajte sve metode koje vam stoje na raspolaganju.

1. IZVINI, BEBO!

Stručnjaci preporučuju da prekinete podoj na polovini i da „naterate“ bebu da se pošteno ispodriguje. Isto ponovite i na kraju podoja. Takođe, ne puštajte bebu da pre obroka dugo plače, jer će se nagutati vazduha.

2. ZAPLEŠIMO ZAJEDNO

Nežno njišite bebu, držeći je priljubljenu uz grudi, tako da može da oseti toplinu vašeg tela i otkucaje srca. Ovaj položaj i pokreti deluju opuštajuće. Osim toga, izvedite je u šetnju kolicima ili čak u vožnju kolima. Zvuk motora i vibracije vozila na neke mališane deluju smirujuće.

3. POMOĆ APOTEKARA

U svim apotekama mogu se nabaviti razni biljni preparati namenjeni ublažavanju tegoba u bebinom stomačiću. Jedan od njih je „Nurse Harvy’s gripe water“ koji predstavlja rastvor ulja semenki kima i sode bikarbone. Ovaj, kao i slični preparati protiv kolika, pomažu u razgradnji laktoze u mleku, čime se olakšava njeno varenje. Ipak, pre nego što odlučite da ih primenite, obavezno se konsultujte sa pedijatrom, a pre primene, pažljivo pročitajte sastav i uputstvo za upotrebu.

4. MAGIČNA MASAŽA

Blaga masaža odličan je način da pomognete bebi da se oslobodi „zarobljenog“ vazduha u stomačiću. Utrljajte malo maslinovog ulja između prstiju i, nežnim pokretima vrhovima dva prsta (i to u smeru kazaljke na satu), masirajte bebin stomačić od pupka ka spolja. Postepeno povećavajte krugove. Proces ponavljajte onoliko često koliko bebi prija. Masirajte bebu sat vremena pre nego što obično počne da plače, ali nikako neposredno nakon obroka.
5. LEKOVITE BILJKE

Neke mame su primetile da se umirujuće dejstvo kamilice prenosi na bebu ukoliko popiju čaj sat-dva pre dojenja. Čak i u slučaju da na ovaj način ne možete potpuno da eliminišete bebine tegobe, vi ćete biti smireniji, a to je već nešto! Ukoliko hranite mališana na flašicu, dajte joj nekoliko kašičice blagog čaja od kamilice nakon obroka.
Biljni i homeopatski preparati takođe su delotvorni u tretiranju kolika, ali se ipak pre njihove upotrebe, prvo posavetujte sa lekarom.


6. ALTERNATIVNE METODE

Kranijalna osteopatija zasniva se na izuzetno nežnoj manipulaciji kičme, vrata ili glave s ciljem da se proveri da li su pravilno povezani. Ova metoda naročito je delotvorna za bebe koje su doživele fizičku traumu na porođaju. Kvalifikovani osteopata može da stimuliše nerve koji utiču na rad sistema za varenje, što smanjuje tenziju i zaustavlja bolne grčeve.
7. SLATKA REŠENJA

Medicinska istraživanja pokazuju da mala doza rastvorenog šećera kod nekih beba pomaže u smirivanju grčeva. Rastvorite kašičicu šećera (bolje žutog nego belog) u šolji prokuvane vode i ostavite da se ohladi. Pomoću plastičnog šprica istisnite 3 ml tečnosti u ugao bebinih usta. Dajte joj jednu do dve doze dnevno, ali ne duže od dve nedelje. Ukoliko se stanje ipak ne popravi nakon dva dana, prekinite sa ovim postupkom. Međutim, ako već ima zubiće (što je retko u tom uzrastu), nemojte uopšte da joj dajete slatki rastvor – šećer uzrokuje pojavu karijesa!
8. SPASONOSNA CUCLA

Dajte bebi cuclu i posmatrajte šta se dešava. Utvrđeno je da neke bebe smiruje sisanje, pa možda to pomogne i vašem detetu.


9. MIR I TIŠINA

Prema jednoj naučnoj teoriji, grčevi se javljaju usled prekomerne stimulacije iz različitih izvora. Zato beba treba određeno vreme da provede u miru i tišini, bez izlaganja različitim smetnjama, u koje spadaju starija deca, igračke, veštačko osvetljenje. Smestite je u sobu u kojoj je nište neće ometati, ili je nosite u sling marami. Nemojte da se igrate sa njom niti da joj pričate. Neka vam samo bude blizu i neka sluša otkucaje vašeg srca…
10. OBEZBEDITE POMOĆ

Svakoj majci, a naročito onoj koja je to postala prvi put, potrebno je vreme za odmor i opuštanje. Iako ste verovatno uvereni da se niko (osim vaše majke) ne bi prihvatio takve uloge, iznenadićete se koliko je ljudi iz vašeg okruženja spremno da vam priskoči u pomoć. Zamolite prijateljicu ili rođaku da pazi na bebu dok se vi odmarate, opuštate u kadi ili čvrsto spavate!

Kako hraniti bebu koja pati od grčeva?
Neki eksperti smatraju da beba tokom obroka treba da bude u uspravnom položaju, jer to sprečava nagomilavanje gasova koji se navode kao osnovni uzrok kolika. U zemljama u kojima majke nose bebe u maramama i hrane ih u uspravnom položaju, mnogo je ređa pojava stomačnih grčeva. Uz malo truda i vežbe, i vi ćete savladati ovu tehniku.
Ako dojite, postoji mogućnost da preko mleka prenesete gasove na bebu i to zbog konzumiranja određenih namirnica. Zato je najbolje da se suzdržite od onih za koje znate da stvaraju gasove (crni luk, pasulj, mlečni proizvodi i jako začinjena jela). Ako, pak, hranite bebu na flašicu, hranite je iz male flašice (od 125 ml) umesto iz velike (250 ml). Na taj način ćete sprečiti bebu da se naguta vazduha dok pije mleko. Takođe, potražite u apoteci specijalnu „sporu“ cuclu – ona ima manji otvor, čime se usporava proticanje mleka i smanjuje količina vazdušnih mehurića koju beba proguta.
Konačno, na tržištu postoji i veliki izbor specijalnih flašica namenjenih hranjenju beba koje pate od grčeva. Isprobajte ih, možda će neka od njih biti prava za vašeg mališana. Ukoliko mislite da je „krivac“ za pojavu grčeva veštačko mleko koje koristite, razgovarajte sa pedijatrom pre nego što je zamenite nekom drugom.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije