11.04.2017 Razvoj bebe

Da nicanje zubića bude manje bolno

Pomozite svom mališanu da što lakše prebrodi ovu fazu. Za vas smo odabrali najbolje savete stručnjaka i iskusnih mama

Nicanje bebinih mlečnih zubića, baš poput njene prve reči ili prvih, još nesigurnih koraka, ispunjava roditelje ponosom. Međutim, neizmerna sreća često je u senci zabrinutosti – bolne desni, suze u očima porodičnog mezimčeta i neprespavane noći obično se prikradu zajedno sa prvim zubićima. Zubić prvenac najranije niče tri meseca nakon rođenja, a najčešće se dešava da se to dogodi kada je beba stara oko šest meseci. Ako je pak vaše dete nešto starije, a zubića nema na vidiku – ne brinite, jer kod nekih mališana prvi zubić se pojavljuje tek oko prvog rođendana, dok mu se još devetnaest mlečnih drugara pridružuje do treće godine. Koliko god da je vaš bebac star, nicanje prvih zubića za njega će biti bolno, ali srećom postoji mnogo stvari koje možete da uradite kako biste pomogli svom mezimcu da što lakše, katkad i uz dražestan osmeh, podnese bol. Za vas smo izabrali najbolje savete stručnjaka, ali i roditelja koji su već prebrodili tu „boljku“.

1. Prepoznajte signale

Ako vaše dete balavi više nego inače, gura ručicu u usta, razdražljivo je, obraščići su mu crveni a desni otečene, zubići se najverovatnije spremaju da probiju desni. Ovaj proces ponekad je praćen blago povišenom temperaturom i slabijim apetitom, međutim, mnogi roditelji sa nicanjem prvih zuba često povezuju tegobe koje nemaju veze s tim: curenje iz nosa, izostanak redovne stolice ili groznica ne znače da bebini zubići rastu, već da se dete verovatno razbolelo. „Umesto što se takve tegobe odmah povezuju sa nicanjem zubića, važno je potražiti njihove uzroke i odmah preduzeti odgovarajuće mere“, upozorava doktor Miloš Novaković.

2. Masirajte bebine desni

Ako lagano protrljate bebine desni, pružićete joj olakšanje i donekle otkloniti bol. To možete učiniti prethodno sterilisanom vlažnom gazom ili prstom, s tim što morate voditi računa da dobro operete ruke, kako bakterije ne bi završile u ustima vašeg mališana. „Kada su mojoj kćerki nicali zubići, pomogla sam joj tako što sam joj prstom trljala desni. To svaki roditelj može da uradi, ne košta ništa, a zaista je delotvorno“, kaže tridesetogodišnja mama Marija, čija mezimica Anita sada ima tri godine.

3. Dajte mališanu nešto za žvakanje

Žvakanje glodalice, cucle ili meke tkanine jedan je od najboljih načina za umirivanje osetljivih i bolnih desni, posebno ako ono što dajete detetu prethodno malo ohladite u frižideru. Pazite da ne bude smrznuto, jer bi tako tvrdo i ledeno moglo da ošteti bebine desni. „Čist i vlažan flanel koji je malo stajao u frižideru sjajan je za žvakanje“, kaže dvadesetpetogodišnja Jelena, čiji će sinčić Marko uskoro napuniti dve godine. Sa druge strane, dvadesetdevetogodišnja Milica preporučuje gumene glodalice, jer one podstiču i ubrzavaju izlazak zubića. „Moji dečaci su zahvaljujući glodalici vrlo brzo imali sve mlečne zubiće u ustima“, kaže ona, dodajući da je glodalicu neophodno prati pre i posle svake upotrebe.

4. Perite prve zubiće

Veoma je važno da počnete da perete bebine zube čim se pojave. To neće samo umiriti desni, već će i ojačati zubiće, koji su znatno osetljiviji i podložniji oštećenjima nego zubi odraslih ljudi. Izaberite veoma meku četkicu ili onu koja je namenjena upravo bebama, a stavlja se na prst roditelja. Međutim, imajte na umu da pastu za zube dete ne bi trebalo da koristi pre druge godine. „Četkicu možete kupiti po vrlo niskoj ceni, a bebi će biti zabavno da se igra njome žvaćući je, što će joj umiriti desni“, otkriva tridesetogodišnja Lidija, majka četvorogodišnje Kaće i tri godine mlađeg Milana. „Stavila sam četkicu na prst i dala svom sinu da je žvaće kako bi očistio zubiće“, dodaje njena prijateljica Ana, čiji je prvenac Miloš prošlog meseca napunio dve godine.

5. Čvrsta hrana pomaže

Šargarepa ili krastavac iseckani na štapiće umnogome će olakšati tegobe vašem mališanu. Dajte svom detetu da gricka sočno povrće – ne samo da ćete ga odmalena navići na zdravu hranu, već ćete mu smiriti upaljene desni. Međutim, obavezno držite svoju bebu na oku dok uživa grickajući, da ne bi došlo do gušenja. „Svojoj deci sam davala krastavac kako bi im nicanje zubića proteklo što bezbolnije“, kaže tridesttrgodoišnja Marina, čiji sin Andrija sada ima pet godina, dok je njegova sestrica Milena nedavno proslavila drugi rođendan. Sa druge strane, dvadesetsedmogodišnja Lana ističe da je njena mezimica Anđela grickala koru hleba: „Uživala je dok je žvakala pečenu koricu, to joj je smirilo desni“, kaže ponosna mama osmomesečne devojčice.

6. Udovoljite svom detetu

Ništa ne može da odagna bol i nelagodnost kao maženje sa mamom i tatom. Trudite se da pružite što više pažnje svom detetu dok mu niču zubići, neka ono bude centar vašeg sveta – osetiće da je voljeno, a ljubav koju mu poklanjate nagradiće osmehom, zaboravljajući pritom na tegobe. „Moj mali nije napunio ni dvanaest nedelja kada je više zubića počelo da mu niče istovremeno. Suprug i ja smo se trudili da mu udovoljimo u svemu – mazili smo ga, ljuljuškali, kad god je želeo da ga dojim smestila bih se u fotelju i uradila to. Mislim da je naša pažnja znatno ublažila njegove tegobe“, priča tridesetdvogodišnja Nataša, čiji mališan Nebojša sada ima dve i po godine.

7. Skrenite bebine misli

Pokušajte da zaokupite pažnju svog mezimca i tako ga navedete da zaboravi na bol – igrajte neku igru zajedno, prošetajte sa njim na svežem vazduhu ili ga odvedite do obližnjeg parka punog dece. Iznenadićete se kako će vaše dete smetnuti bol s uma, pokušavajući da „uhvati“ svaki trenutak dok znatiželjno posmatra okolinu. „Srđanu su zubići počeli da niču kad je imao jedanaest meseci. Odvela sam ga na dečje igralište iza zgrade – pre nego što smo izašli napolje nervozno je plakao, ali nešto stariji mališani koji su se spuštali niz tobogan naveli su ga da se neprestano osmehuje“, otkriva dvadesettrogodišnja mama Zorana, čiji trogodišnji sin sada sam može da se spusti niz mali tobogan.

8. Pripremite čiste portikle

Rast zubića navodi bebu da luči više pljuvačke nego inače, pa se može desiti da se vaše potpuno izbalavi, a mokra brada i grudi mogu dovesti do bolnog crvenog osipa. Zbog toga se trudite da održite bebinu nežnu kožu suvom, tako što ćete joj staviti portiklu, koju ćete zameniti drugom čim bude mokra. Pritom vodite računa da portiklicu samo lagano naslonite na bebin vrat i usta kako bi upila pljuvačku, umesto da brišete trljajući. „Važno je da portikla koju stavljate bude meka i čista. I ne zaboravite da predeo oko usta svoje bebe zaštitite nekom baby kremom za osetljivu kožu „, savetuje dr Miloš Novaković.

9. Probajte umirujuće gelove

Ako niste uspeli da ublažite tegobe svog mezimca sledeći prethodne savete, možda bi trebalo da pokušate sa gelovima koji se koriste upravo za ublažavanje tegoba izazvanih nicanjem prvih zubića. Umanjuju iritaciju, a sadrže ne samo analgetik, već u nekim slučajevima i antiseptik, poput ekstrakta kamilice. Ovi gelovi primenjuju se tako što se mala količina više puta dnevno blago utrlja na bebine desni, ali ne smeju se koristiti ukoliko je dete mlađe od tri meseca. Važno je i da obratite pažnju na sastav gela – nipošto ne kupujte onaj koji sadrži natrijum silikat, jer može da ošteti desni.
Savet iskusne mame: „Pošto moj mali princ nije prestajao da plače i stalno je stavljao ručicu u usta, kupila sam gel u apoteci, a njegove tegobe ubrzo su nestale“, otkriva dvadesetosmogodišnja Lela, čiji će naslednik Boban sledećeg meseca napuniti dve godine.

10. Lekovi samo u krajnjem slučaju

Ukoliko ništa od navedenog ne pomogne, stručnjaci preporučuju lekove kao „slamku spasa“, ali ne bez konsultacije sa lekarom. „Razmotrite mogućnost da detetu date lek koji je primenjen njegovom uzrastu, poput paracetamola ili ibuprofena. Ali nikako nemojte koristiti više medikamenata istovremeno i obavezno pratite uputstvo o doziranju. Ako ste zabrinuti jer vaš mališan ne izgleda dobro, obavezno potražite lekarsku pomoć“, zaključuje dr Miloš Novaković.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije