18.02.2016 Zdravlje bebe

Da li vetrovito vreme škodi bebi?

Roditelji ne treba da imaju dilemu da li da izvode decu: Čak i po niskim temperaturama šetnje su dobre jer jačaju dečji imunitet, povećavaju apetit i utiču na bolji san.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Mnoge majke su u nedoumici da li po hladnom vremenu treba da izvode malu decu, koliko ona smeju da budu napolju, kako ih treba obući i koja je to temperaturna granica do koje su šetnje preporučljive.

Stručnjaci savetuju da izvodite dete što više, jer boravak na otvorenom jača dečji imunitet, povećava otpornost na infekcije, stimuliše apetit i obezbeđuje bolji san. Novorođenčad smeju da izlaze od petnaestog dana života, osim u slučajevima kada je temperatura niža od -10 stepeni. Njih treba izvoditi kratko i svaki dan povećavati dužinu vremena provedenog napolju.

Kada napolju duva prilično jak vetar, bebu možete izvesti nekoliko minuta na svež vazduh. Ne preporučuju se duge šetnje po vetrovitom vremenu, ali, ukoliko ste baš primorani, savetuje se da je beba dobro obučena i da ima kapicu na glavi.

Pročitajte i… Nega bebine kože tokom zimskog perioda

Evo na primer, bebicu prvi put izvedite na desetak minuta, a svaki sledeći put produžavajte vreme za pet minuta. Ipak, nije preporučljivo da beba bude napolju duže od sat vremena. Izuzetak su nedonoščad koja imaju tanji sloj masti i nezreli sistem za održavanje telesne temperature, pa na šetnje sa njima treba sačekati dok malo ne ojačaju. Pedijatri savetuju da je bolje, u slučajevima kada je temperatura ispod nule, dete izvoditi dva puta dnevno po pola sata.

To se odnosi na malo veće bebe, do godinu dana, koje bi trebalo izvoditi u najtoplijim periodima dana. Sunčeva svetlost, bez obzira koliko slabo sunce greje, obezbediće bebi dodatnu količinu vitamina D.

Dete treba obući toplo, najbolje u skafander ili termo pantalonice i perjanu jaknu. Nije loše ni pokriti ga toplim ćebencetom, ili ga staviti u vreću. Na glavu detetu treba staviti laganu pamučnu kapicu, pa tek onda zimsku, jer su one krznene uglavnom napravljene od sintetike, pa se može desiti da se beba oznoji. Na nogama beba treba da ima tople cipelice, čizmice ili papkice od skafandera. Ukoliko beba mirno spava tokom šetnje, budite sigurni da joj je udobno i da joj nije hladno. Ako su joj vrat i nožice tople, to je još jedan znak da joj šetnja prija. Najbolje je da dete šetate u kolicima, jer će mu u kenguru ili nosiljci biti hladnije.

Ukoliko bebi curi nosić, ili ima blagi kašalj bez temperature, možete je izvesti u šetnju, tvrde stručnjaci. Boravak napolju samo će joj koristiti i pomoći da se brže oporavi. Ne preporučuje se da bebu izvodite ukoliko je temperatura niža od -10 i kada je magla.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije