16.08.2017 Nežni kutak

Praktični saveti: Kako izabrati pravi kozmetički preparat?

Svaka mama želi da koža njene bebe bude glatka i negovana. Međutim, dešava se da zbog upotrebe neadekvatnih kremica, losiona, kupki ili preterivanja u njihovom korišćenju postignete suprotan efekat. Evo nekoliko činjenica o kojima treba da povedete računa kad birate bebi-kozmetiku…

Baby on white background with clothing, toiletries, toys and health care accessories. Wish list or shopping overview for pregnancy and baby shower. View from above. Child feeding, changing and bathing

S obzirom na to da je koža bebe osetljiva, suva i sklona perutanju, veoma je važna njena pravilna nega, a posebnu pažnju treba posvetiti kvalitetu kozmetičkih proizvoda koji se koriste. Kozmetiku za mališane najbolje je kupovati u apotekama, gde se istovremeno može dobiti i stručni savet farmaceuta.

Potencijalni iritansi
Treba izbegavati šampone i kupke s površinski aktivnim materijama kao što su SLS (natrijum lauril sulfat) i SLES (natrijum lauret sulfat), koji imaju ulogu da pene ali su i potencijalni iritansi. Njihov iritirajući efekat najpre će se ispoljiti na osetljivoj koži beba, zbog nedovoljno razvijenog odbrambenog sistema. Preporučuje se da se koriste šamponi i kupke s blagim prirodnim površinski aktivnim materijama koje inače ne iritiraju kožu.
Svi sastojci trebalo bi da budu hipoalergeni, tako da rizik od pojave alergija bude sveden na minimum. Omega-3 i omega-6 masne kiseline izgrađuju zaštitnu barijeru kože, te su veoma poželjan sastojak. Posebno bogato ovim masnim kiselinama je ulje borovnice u kome su one zastupljene u međusobnom odnosu 1:1, optimalnom balansu za zdravlje kože.

Zbogom atopijskom dermatitisu

Zbog sklonosti ka atopijskom dermatitisu, poželjna je zastupljenost i prirodnih aktivnih komponenti koje smiruju svrab i crvenilo kože, a najveći broj kliničkih dokaza postoji za ekstrakt ovsa i njegove derivate. Studije sprovedene nad bebama i decom pokazale su da ekstrakt ovsa efikasno ublažava simptome atopijskog dermatitisa (crvenilo, svrab) i dovodi do znatnog poboljšanja simptoma suve kože (suvoća, perutanje i grubost).
Obavezni sastojci preparata za higijenu lica i tela jesu emolijensi koji održavaju zadovoljavajući stepen vlažnosti kože. Preporučuje se da pH proizvod bude 5,5 jer je to fiziološka pH vrednost kože. Jedino preparati za negu u predelu pelenske regije, koja je već izložena kiselom urinu, treba da imaju neutralni pH.

Dodatni savet
Pored kozmetičkih preparata za negu kože, stručnjaci sve više skreću pažnju na važnost odabira adekvatnog deterdženta i omekšivača za garderobu mališana, ali i majki.
Činjenice je da osetljiva koža postaje problem za sve veći broj porodica širom Evrope, a pored toga, mnogo osoba pati od alergija – u skoro svakom domaćinstvu postoji bar jedna osoba sa osetljivom kožom.
Zbog toga su  Persil Sensitive – koji ne sadrži boje, i ima miris razvijen specijalno za osetljivu kožu, i Silan Sensitive – čiji je nežan miris idealan za kožu sklonu alergijama, upravo pogodni za negu bebine odeće.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije