ciste na dojkama
19.04.2022 Kutak za mame

Dijagnoza: ciste na dojci

Ciste dojke spadaju jedno od najčešćih benignih oboljenje dojke. Procenjeno je da će 7-10% svih žena tokom svog reproduktivnog života da razvije cistu na dojci.

Ciste se obično javljaju između 35. i 50. godine i mogu nestati posle menopauze osim u slučaju uzimanja supstitucione hormonske terapije.  Izuzetno retko se javljaju kod starijih žena i ne pokazuju tendenciju rasta. Mogu biti povezane sa papilarnim tumorom kada je tečnost u cisti krvava.

Zbog čega nastaju ciste u dojci?

Tačan mehanizam nastanka cisti nije jasan, ali se pretpostavlja da višak estrogena nad progesteronom može da ima ulogu u nastanku cisti. Tokom menstrualnog ciklusa epitel dojke prolaze kroz određeni ponavljani proces involucije. Kada ovaj biološki proces ne teče na uobičajen način kao nusproizvod nastaju ciste. (Saznajte i: Hormoni koji se svaki mesec poigravaju sa vama)

Kako se prepoznati cistu na dojkama?

Ciste su glatke površine, okruglog ili ovalnog oblika, pokretljive. Palpatorno se oseća kao „mekano grožđe“ ili „vodeni balon“.

Može biti jedna ili više cisti u jednoj dojci. Kao i za fibroadenome, češće se razvijaju u levoj dojci nego u desnoj.  Ciste su retke u donjoj polovini dojke.

Da li su bolne ciste?

Obično su asimptomatske, bezbolne i žena ih slučajno otkriva. Međutim, postoje bolne ili simptomatske ciste. Bol nastaje usled razvlačenja okolnog tkiva ili curenja tečnosti u tkivo što izaziva hemijsku reakciju. Bol obično nije povezan sa menstrualnim ciklusom i nema velikog značaja veličina cisti. Međutim, velike i napete ciste mogu biti tvrđe konzistencije i one mogu da ukazuju i na teža obolenja.

Kod nekih žena predmenstrualno može da dođe do povećanja cisti i bolne osetljivosti, a nakon menstraulnog ciklusa do njihovog smanjenja u veličini i smirenja tegoba.

Kako se leče ciste?

Ukoliko je cista palpabilna i bolna potrebno je da se uradi aspiracija ciste. Tada lekar uz pomoć debele ili široke igle i šprica od 10 ili 20 mililitara  aspirira cistu. Anestezija nije potrebna jer je procedura skoro bezbolna.

Da li su ciste dojke povezane sa rakom dojke?

Može se reći da cista može biti indikator povećanog rizika, ali ona sama po sebi ne znači premaligno stanje. Glavni faktor koji utiče na rizik raka dojki u ovoj studiji je starost i to sa najvećim rizikom kod žena koje imaju ciste pre 45. godine. Bilo bi razumno da takve žene uđu u program skrininga od 40. godine.

Alternativne metode u slučaju bolnih cisti:

  • Izbegavanje kofeina

  • Izbegavanje soli u ishrani predmenstrualno

  • Uzimanje ulja žutog noćurka

  • Udobni grudnjaci

  • Hladne ili tople obloge

  • Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (npr. Brufen)

Kofein, so, ulje žutog noćurka deluju na bolove u dojci, ali nema pouzdanih podataka da su u vezi sa cistama u dojci. Ipak, kod nekih pacijenatkinja dolazi do smirivanja tegoba.
DokTok.rs

još iz kategorije