18.01.2018 Saveti

Zašto ne treba da ljubite svog ljubimca?

Ko još ne voli da ga pas okupa kada uđete u stan ili da poljubi mačku u njuškicu kao znak pozdrava?

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Iako to izgleda slatko i lepo i naprosto ne možemo da odolimo tome, ipak nije zdravo.

Jeste da su vaši pas i mačka čisti i da ih kupate redovno, četkate i ne date im svašta da jedu, istraživanja su pokazala da ovakvi poljupci mogu da prenesu bakterije koje su potpuno otporne na antibiotike.

Da li ste se sad malo uplašili? Nije to sve…

Zbog davanja antibiotika ljubimcima kada su bolesni ili kada imaju nekih sitnih problema, nastala je takva vrsta bakterija koje najviše i najčešće izazivaju infekcije urinarnog trakta, a koje se prenose preko fekalija i telesnih tečnosti.

Kako to?

Znate i sami da se naši ljubimci s’ vremena na vreme ližu „tamo dole“, jer je to njihov način čišćenja. A kako nemaju naviku da se obrišu toalet papirom (malo šale), nisu uvek tako čisti i u većini slučajeva im ostane malo mokraće ili fekalija koje oni lizanjem prenesu u usta, a iz njihovih usta na naše lice, ruke ili gde nas već poližu. Takođe je još jedna raniju studija pokazala da bakterije iz psećih usta mogu da izazovu i bolesti desni.

A šta vi kažete na ovo? Da li ćete i dalje nastaviti (ako ste do sad radili) da se pozdravljate sa vašim ljubimcem na ovaj način?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije