26.01.2016 Kutak za mame

Obratite pažnju: Ovo su najčešći simptomi raka grlića materice

Od 19. do 25. januara obeležava se Evropska nedelja prevencije raka grlića materice. U ranoj fazi može se otkriti redovnim godišnjim PAPA testom jer se simptomi ovog karcinoma često javljaju kada je bolest već uznapredovala, zbog čega veoma važne redovne kontrole kod lekara. Kada ste poslednji put bili na ginekološkom pregledu?

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Posle raka dojke, rak grlića materice je najčešći zloćudni tumor kod žena. Uglavnom se javlja kod mlađih žena, između 35. i 50. godine života.

Glavni uzročnik raka grlića materice je humani papiloma virus (HPV), koji je pronađen u 99,7 odsto dijagnostikovanih slučajeva u svetu. Ovaj virus prenosi se seksualnim putem sa osobom koja je već zaražena zbog čega je važno praktikovati siguran seks sa kondomom. Postoji više tipova HPV virusa i podeljeni su prema učestalosti izazivanja malignih promena na visoko maligne i nemaligne tipove. Neki tipovi izazivaju kondilome, dok neki ne izazivaju nikakve simptome.

Simptomi raka grlića materice 

Najveći problem kod ove bolesti jeste što je moguće da godinama budete zaraženi Možete humanim papiloma virusom, a da to ni ne znate.

Virus može boraviti u vašem telu u latentnom obliku, a da tek nakon više godina prouzrokuje razvoj raka grlića materice. Stoga su veoma važni redovni odlasci kod ginekologa, odnosno Papanikolau (PAPA) test kojim se jedino mogu identifikovati promene na grliću pre nego što se one pretvore u kancer.

Koji su prvi simptomi pogledajte OVDE
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije