19.02.2018 Kutak za mame

Ojačajte vezu s bebom!

Od bebećeg govora do nežnih pogleda i dodira – otkrivamo vam još neke tajne jacanja jedinstvene veze koju stvarate sa svojom bebom.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Tek kada uzmete bebu u naručje i počnete da brinete o njoj, shvatićete o čemu te majke pričaju. Ta povezanost koju ste osetili u prvim trenucima upoznavanja s bebom, a koja se razvija i jaca svakog dana, zaista je neponovljiv i jedinstven odnos. To je univerzalna istina od nastanka sveta! Deta ce promeniti ne samo prioritete u vašem životu, vec i vaš odnos prema svemu što cini taj život.

Ali, šta je to što ovu vezu cini tako cvrstom i neraskidivom? Nema sumnje da biološki instinkti igraju ulogu. Porođaj, dojenje i fizički kontakt s bebom podstaći će lučenje oksitocina, hormona ”ljubavi”, koji uslovljava prirodno preuzimanje uloge majke.

USKLADITE SE SA BEBOM
Prihvatite da je život na koji ste navikli u kratkotrajnom zastoju u prvih nekoliko meseci pošto beba dođe na svet. Za to vreme ćete morati da se fokusirate
samo na njene potrebe. Ona mora da zna da ste joj uvek na raspolaganju.

SAVLADAJTE ”MAJČINSKI” JEZIK
Već nekoliko sati nakon rođenja beba prepoznaje glasove koje je slušala tokom
intrauterinog života i oni je umiruju. To je trenutak u kom treba da pocnete da joj se obracate specifičnim ”majcinskim” jezikom, i to povišenim glasom i uz naglašavanje reci. Dakle, pričajte bebi i pevajte joj pesme, ali joj dopustite da vam odgovori na svoj način. Zvuci koje beba ispušta, kao i pokretanje ručica, njen su način da reaguje na ono što joj govorite i da komunicira s vama. Primenjujte jednostavnu tehniku PSR (pričajte, slušajte, reagujte) bar pet puta u toku dana.

POSMATRAJTE I UČITE
Pažljivo se zagledajte u bebine okice i pratite njenu reakciju. Oko šeste nedelje života beba može da se fokusira na vaše oči, a ovaj direktni kontakt pružiće joj osecaj sigurnosti. Takođe, igrajte se s bebom svakog dana dok je u ležecem položaju koji ce joj omoguciti da vas gleda u lice. Ako počne da okreće glavicu i skreće pogled, to bi mogao biti znak da je umorna. Tokom ove komunikacije možete držati bebu blizu vas, u nosiljci na grudima, jer ce joj i to uliti osecaj sigurnosti. Ipak, najvažnije je da dopustite bebi da vam sama pokaže šta joj prija. Neka deca ne vole da gledaju u mame sve vreme, a dok rastu, njihova znatiželja (i pogled) sve više se okreću ka svetu koji ih okružuje.

NEŽNOSTI PRE SPAVANJA
U prvih šest meseci života beba treba da spava u istoj sobi s vama. Spoznaja da je
pored vas pružiće joj osećaj sigurnosti. Vaš miris je posebno važna potvrda vaše blizine i spremnosti da udovoljite njenim potrebama. Skorašanja istraživanja piokazuju da se u organizmu beba koje su spavale na maminim grudima u prvih nekoliko nedelja života proizvodi manje hormona stresa. Ipak, zajednički
san mora biti bezbedan – nemojte to raditi ako ste bolesni, previše umorni, gojazni ili ste konzumirali alkohol, cigarete ili medikamente. U takvim situacijama mnogo je bolje da beba spava u svom krevetiću, koji se nalazi u blizini vašeg kreveta. Takođe, možete spavati zajedno tokom dana.

 
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije