22.03.2018 Kutak za mame

Pomoć iz prirode: Sprečite i zalečite upalu bešike

Često idete u u toalet, osećate peckanje pri mokrenju i imate bolove u donjem delu stomaka? Ovi simptomi ukazuju da sa vašom bešikom nešto nije u redu. Kada oseti ovakve tegobe, gotovo svaka žena prvo pomisli na upalu bešike, ali često je zapravo reč o hiperaktivnoj bešici.

Thinkstock

U većini slučajeva, uzročnik bakterijske upale jeste bakterija ešerihija koli, koju svaka žena ima u predelu genitalija. Kroz kratak mokraćni kanal (uretra) ove bakterije lako dospevaju u bešiku. Ako tamo, recimo usled oslabljenog imuniteta, počnu da se razmnožavaju, izazivaju upalu mokraćnih puteva i same bešike.

Kada treba da se javite lekaru

Ako tegobe ne prestanu ni posle dva dana ili ako imate povišenu temperaturu, obavezno se javite lekaru. Ukoliko otkrijete da imate bakterijsku infekciju, prepisaće vam antibiotike koji se obično uzimaju tri dana. Osim toga, daće vam lek protiv bolova i peckanja pri mokrenju.

Pored toga, postoje i načini kako sebi da pomognete određenim navikama kojima ćete smanjiti rizik od upale bešike, ili već postojeću zalečiti prirodnim putem.

Na sledećim stranama pogledajte više detalja o tome kako da sprečite i zalečite upalu bešike…. 

1. Redovan odlazak u toalet 

Zaštiti od urinarnih infekcija doprinosi redovno pražnjenje bešike. Veoma je važno da ne odlažete odlazak u toalet, čak i ukoliko morate da se poslužite javnim toaletom, za koje vlada pogrešno mišljenje da se infekcija u njima lako može dobiti. Naprotiv, u njima ne vrebaju bakterije, nego su žene nedovoljno opuštene u javnim toaletima, bešika se ne prazni do kraja pa se na taj način u njoj zadržavaju bakterije, što može izazvati upalu.

Takođe, mokrenje je obavezno i posle seksa, jer se na taj način spiraju bakterije. Brojni lekarski stručnjaci tvrde da se preko seksualnog odnosa najčešće može dobiti upala bešike, jer se tada bakterije šire preko mokraćnog kanala direktno do bešike. Mokrenjem nakon seksulanog odnosa se telo „čisti“ od bakterija i na taj način sprečava stvaranje infekcije u bešici.

OVDE pogledajte više detalja o tome kako da sprečite i zalečite upalu bešike…. 
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije