23.06.2014 Porodica

Novo vreme: Pet najčešćih vrsta očeva

Kažu da je svaki tata priča za sebe. E, pa nije! Sudeći po ponašanju savremenih očeva i svedočenju njihovih boljih polovina, postoji pet karakterističnih tipova. Savetujemo vas kako da izvučete najbolje iz njih…

nikola radjen

TATA DRUGAR

PRIMERI MEĐU POZNATIMA: Braća Galager, Vejn Runi, Siniša Mihajlović, Nikola Rađen i, objektivno, većina vrhunskih sportista

KAKO GA PREPOZNATI: Ovo je tata mlad u srcu. On i dete, koje je njegova minijaturna kopija, najčešće su nerazdvojni. Nose iste farmerke, sportske majice, džempere i jakne. Više deluju poput drugara, nego kao roditelj i dete.

NJEGOVA TIPIČNA REČENICA: „Hajdemo na fudbal! Patike na noge i idemo napolje!“

NJEGOVE VRLINE: Ako ste pali od umora od silnih dnevnih obaveza, ovaj tata će vam pružiti šansu da se odmorite tako što će odvesti svog malog kompanjona u park. Osim toga, napuniće kuću igračkama i očinstvo pretvoriti u zabavu. Oni su uvek raspoloženi i spremni za akciju. Uživaju u porodičnom životu, što je sjajno za dete, jer mu pružaju osećaj voljenosti i sigurnosti te deluju stimulativno na razvoj detetovog samopouzdanja i društvenih veština.

NJEGOVE MANE: Kao majka, imate još jedno veliko dete da se starate o njemu, zbog čega preti opasnost da i njemu, s vremenom, postanete mama. Ipak, roditelj bi trebalo da se ponaša kao roditelj. Međutim, tatama drugarima je teško da, kada situacija to zahteva, postanu ozbiljni i izgrde dete.

KAKO IZVUĆI NAJBOLJE IZ NJEGA: Objasnite mu da deci nije potrebna samo zabava, već da mališani treba da nauče i „dosadne“ stvari, kao što je postavljanje granica u ponašanju, disciplina i postojanost. S druge strane, da dete ne bi vezivalo pojam zabave samo za tatu, mama mi trebalo da pronađe vremena da im se ponekad pridruži u igri. U suprotnom, dete će početi da je doživljava kao osobu koja samo zanoveta i zahteva, dok je tata kul i s njim je uvek lepo.

dzejmi oliver

EKOLOŠKI TIP

PRIMERI MEĐU POZNATIMA: Džejmi Oliver, Dejvid Kamerun i svi oni koji se ponašaju kao Maja Volk

KAKO GA PREPOZNATI: Eko-tata obožava aktivnosti u prirodi i uvek je adekvatno obučen za takvo okruženje. Takođe, kupiće sportska dečja kolica za kretanje po nervanom terenu, mada se svakodnevno kreće samo po tepisonu ili mermernim pločicama u firmi. Ovaj tata je čest posetilac prodavnica zdrave hrane i sajmova starih zanata i specijaliteta. Ne voli tehničke novotarije.

NJEGOVA TIPIČNA REČENICA: „Naša beba je počela da jede čvrstu hranu i mislim da je sada pravo vreme da je naviknemo na sveže povrće iz naše bašte.“

NJEGOVE PREDNOSTI: Zdrava, rumena i dečica koja se nesputano kreću gde god požele i smeju da se isprljaju od glave do pete.

NJEGOVE MANE: Vrsta hrane i način njene pripreme mogu postati kamen spoticanja u kući, jer eko-tata nameće svoj stil ishrane svim članovima porodice. Voli retro način života, bez gadžeta, kompjutera i ostalih tehničkih čuda današnjice. Sve to jeste dobro i blagotvorno, ali istovremeno udaljuje dete od vršnjaka naviknutih na drugačije stvari, pa bi lako moglo da se dogodi da ga drugari odbace zato što ne zna ništa o najnovijim igricama, igračkama (koju imaju sva deca) ili najpopularnijim crtaćima. Ovaj tata često je sklon da postavlja svoje principe ispred potreba porodice.

KAKO IZVUĆI NAJBOLJE OD NJEGA: Pokušajte da pobijete njegova uverenja gledajući na svet iz dečje perspektive. Objasnite mu da se vaša deca povezuju sa svojim vršnjacima na osnovu zajedničkih iskustava. Takođe, recite mu da malo roditelja ima mogućnosti i vremena da priprema sve obroke kod kuće, od svežih, organskih sastojaka. Ustalom, nikom neće štetiti da ponekad pojede parče pice ili hleba s nutelom.

homer simpson

TRADICIONALNI TATA

PRIMERI MEĐU POZNATIMA: Džeremi Klarkson (onaj dugajlija iz kultne serije „Top Gear“), Homer Simpson i svi njemu slični (neka se prepoznaju sami)

KAKO GA PREPOZNATI: Ovaj tata nerado ustaje usred noći da nahrani bebu i teško da se od njega može očekivati da će joj promeniti pelene. Često visi po kafićima sa svojim ortacima, dok kod kuće najčešće sedi na trosedu, čita novine i menja programe na TV-u. Umesto da usisa tepih, podići će noge da biste vi usisali ispod njih.

NJEGOVA TIPIČNA REČENICA: „Draga! Beba opet plače. Šta joj je danas?“

NJEGOVE VRLINE: Tradicionalni tata jasno postavlja granice i kod njega nema iznenađenja – svako zna šta može očekivati od njega. Neće se preterano baviti detetom, ali će biti veoma dobar u pomaganju oko domaćih zadataka i sličnim praktičnim stvarima.

NJEGOVE MANE: Najverovatnije ćete biti „devojka za sve“, ne samo što se tiče porodičnih i kućnih obaveza, već i brige o detetu. To će izvesno izazvati napetost u vašoj bračnoj vezi.

KAKO IZVUĆI NAJBOLJE IZ NJEGA: Pozovite se na njegov osećaj za pravednost kada je u pitanju raspodela obaveza. Ako ne želi da menja pelene, onda neka skuva bar jedan obrok narednog dana i uradi nešto van kuće. Predložite mu da vam se pridruži dok kupate ili uspavljujete bebu.

ros geler

UPLAŠENI TATA

PRIMERI MEĐU POZNATIMA: Adam Sendler, Vil Smit, Dejvid Švimer (Ros iz „Prijatelja“)

KAKO GA PREPOZNATI: Sećate li se koliko ste bili uzbuđeni, uplašeni i zbunjeni u prvim nedeljama nakon dolaska iz porodilišta? E pa, i nekoliko meseci kasnije, nespretni tata još uvek se tako oseća. Često se bori da sklopi i rasklopi kolica i hvata ga panika svaki put kada beba zaplače na javnom mestu. I dalje se plaši da podigne bebu (mada se trudi!) i ne polazi mu za rukom da je presvuče ili joj promeni pelenu.

NJEGOVA TIPIČNA REČENICA: „Ako ti dam čokoladicu, hoćeš li prestati da plačeš? Molim te!“

NJEGOVE PREDNOSTI: On se zaista trudi da bude dobar tata i dirljivo je kako iskazuje ljubav, kako prema bebi, tako i prema detetovoj majci. Istovremeno, nesiguran je i stalno proverava da li je sve uradio kako treba, što, s druge strane, znači da je spreman da uči. Ovakav mentalni sklop nespretnog tatu čini vrlo osetljivim na potrebe deteta.

NJEGOVE MANE: Anksioznost koju oseća sprečava ga da se opusti i uživa u očinstvu. Oseća da treba da se uključi u brigu o detetu, ali ga u tome sprečava strepnja da će nešto zabrljati ili da će povrediti dete. Zbog toga se, kada je u pitanju staranje o bebi, najčešće oslanja na pomoć drugih.

KAKO IZVUĆI NAJBOLJE IZ NJEGA: Najveći problem nespretnog tate jeste nedostatak samopouzdanja, pa bi zato trebalo da poradite na tome. Ne kritikujte ga i ne zanovetajte, već ga podstičite da sam presvuče dete, ali uz vašu pomoć. Uključite ga u kupanje i hranjenje, ali mu dopustite da sam donosi odluke i nauči da veruje svojoj sposobnosti prosuđivanja. Takođe, uverite ga da povremene greške i propusti neće izazvati trajnu štetu, kao i da mišljenja i procene drugih nisu važne. Recite mu da svi roditelji uče kroz greške te da svi sami moraju pronaći svoj način brige i vaspitavanja svojih mališana.

The Jolie-Pitt Family Arriving On A Flight At LAX

SUPERTATA

PRIMERI MEĐU POZNATIMA: Dejvid Bekam, Bred Pit, Ivan Bosiljčić

KAKO GA PREPOZNATI: On je muški ekvivalent zgodnoj, doteranoj i podjednako veštoj mami. Istovremeno gura kolica, pijucka kafu, nosi drugo dete na ramenima i podučava treće kako da vozi trotinet. Kad vidite ovakvog oca, roditeljstvo deluje kao dečja pesmica.

NJEGOVA TIPIČNA REČENICA: „Moja deca su najdivnija, najlepša i najpametnija.“

NJEGOVE PREDNOSTI: Besprekorno obučena deca, savršenog ponašanja. Zbog svog izgleda i ponašanja, nikada vas neće osramotiti pred drugima.

NJEGOVE MANE: U poređenju s njim, mogli biste se osetiti manje važnom, čak beskorisnom. Osim toga, supertata, kao veliki perfekcionista, teško prihvata tuđe mane – kako dečije, tako i vaše.

KAKO IZVUĆI NAJBOLJE OD NJEGA: Držite supertatu čvrsto na zemlji, tako što ćete mu pokazati da u roditeljstvu postoje i manje glamurozni zadaci – kao što je navikavanje na nošu ili držanje bebe da podrigne.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije