23.06.2014 Ishrana

Omiljena dečja poslastica: Šta sadrži kupovni sladoled?

Na letnjim vrućinama ništa ne prija kao poslastica iz frižidera ili zamrzivača! Obradujte svoje ukućane, naročito one najmlađe, ukusnim i zdravim ledenim čarolijama…

sladoled

Nema deteta koje ne voli sladoled, voćni krem ili sličnu slatku đakoniju. S obzirom na to da sve ove poslastice sadrže kravlje mleko ili slatku pavlaku, ne treba ih davati deci mlađoj od godinu dana.

Šta sadrži kupovni sladoled?

Sladoled se dobija iz emulzije masti i proteina, uz dodatak šećera i drugih sastojaka za postizanje boje i arome. U proizvodnji se koriste punomasno i obrano mleko, surutka, pavlaka, jaja, a dodatni sastojci su oni koji daju ukus, poput vanile, čokolade i slično.

Masnoće u sladoledu potiču od biljnih i životinjskih izvora (ulje palme, kukuruza, kokosa, suncokreta; mleko, maslac i pavlaka), a posebnu vrednost imaju poslastice u koje su dodati komadići orašastih plodova (lešnika i badema).

Voćni sladoledi se dobijaju dodavanjem voćnog sirupa, zamrznutog, svežeg ili pasterizovanog voća u mlečni sladoled, a da bi ukus i struktura poslasice ostali očuvani, najčešće se koriste voćne paste koje sadrže prirodne boje i arome.

Bogat je kalcijumom

Sladoled je zbog visokog sadržaja mleka bogat kalcijumom, a pošto deca i trudnice imaju povećane potrebe za tim mineralom, dobro je da pojedu po jedan mlečni sladoled dnevno. Mališanima kojima mleko i mlečni proizvodi inače nisu omiljene namirnice, a uravnotežena ishrana podrazumeva njihov svakodnevni unos, sladoled može poslužiti kao zamena za jedan takav obrok, ali uz upozorenje da to ne sme postati navika!

Druga strana medalje

Mada nutricionisti sladoled ubrajaju u zdrave i hranljive poslastice, on istovremeno predstavlja i jednu od hemijski najviše tretiranih namirnica. Među najčešćim aditivima i nepoželjnim E-brojevima u sladoledu na prvom mestu nalaze se zaslađivači (E-950, E-951 itd.), pojačivači ukusa (E-620 do E-633) te boje koje su najopasnije (npr. E-102, E-104, E-110, E-122, E-123, E-124…).

Neke od njih mogu biti i vrlo štetne, poput kinolinsko žute (E-104: žuta boja koja se dodaje sladoledima, pudinzima, slatkišima, gaziranim pićima, može izazvati alergije i dermatitis, a zabranjena je u SAD, Australiji, Japanu, Norveškoj i Švedskoj). Da biste izbegli posledice po zdravlje, pažljivo čitajte deklaraciju i budite umereni, posebno kad je reč o industrijski proizvedenim sladoledima.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije