Odvikavanje deteta od spavanja u krevetu s roditeljima

Neretko se dešava da dete, čak i kada samostalno zaspi u svom krevetu, dolazi tokom noći kod roditelja u sobu. Detetu ta mogućnost uliva sigurnost, ali roditelje često ostavlja neispavanima. Kako nagovoriti dete da celu noć prespava u svom krevetu?

Roditelji, usled iscrpljenosti, obično idu “linijom manjeg otpora” pa u polusnu dopuste detetu da ostane s njima u krevetu ostatak noći, iako su svesni da nakon toga mogu zaboraviti na kvalitetan san.

Dobra vest je da se dete može odvići od te navike, a loša da će vam trebati dosta energije da to realizujete. Ako zaista želite napraviti promenu, spremite se za suze, detetovo prebacivanje da ga ne volite i neprospavane noći. Ne odlažite realizaciju plana jer deca retko, gotovo nikada, sama odustanu od ove navike.

Pre spavanja
Odvikavanje od spavanja s roditeljima trebalo bi sprovoditi nakon što dete prestane nositi pelene i kada je zdravo. Ako započnete s promenom rutine kada se dete mora nositi s nekim drugim promenama, odvikavanje će biti bezuspešno. Uvođenje nove rutine započinje već u toku dana. Dete na vreme upozorite da je spavaća soba namenjena roditeljima, a dečja njemu i da svako mora spavati u svom krevetu. Rutina pre spavanja ostaje ista, a zatim se pripremite na teži deo.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije