08.02.2014 Vaspitanje

Kako podstaći dete da razmišlja pozitivno

Optimizam je praktična veština koja deci može da pomogne da prebrode mnoge životne izazove. To je pozitivno osećanje o budućnosti i vera da će sve biti dobro. Optimisti vide probleme kao trenutnu situaciju i ne preuveličavaju ih. Pozitivno razmišljanje deci pomaže da žive u blagostanju, da imaju dobre odnose sa drugim ljudima, ali i bolje ocene.

optimizam

Optimisti će pre uložiti trud i time uvećati svoje šanse za postizanje uspeha. Najbolje od svega je što se optimizam uči i popravlja vežbanjem. Evo odakle da počnete:

Izbacite apsolutne reč iz rečnika

Ako vaše dete koristi reči kao što su “uvek” ili “nikada” skrenite detetu pažnju da je to preterivanje i da se ove reči zamenjuju sa “nekad” ili “ponekad”. Na primer: “Moji drugari su nekad bezobrazni.”

Hvalite pametno

Usredsredite se na to da hvalite trud a ne rezultat. Cilj je da detetu stavite do znanja da uspeh proizilazi iz truda i rada. Nemojte detetu govoriti “Dobio si peticu. Kako si ti pametan!” jer će čim dobije manju ocenu pomisliti da je glup, već “Bravo, baš si učio kako treba. Znam da taj zadatak uopšte nije lak.”.

I vi pozitivno razmišljajte

Ako vam se dete žali na nešto a vi odmah pomislite da ste za sve vi krivi, nešto definitivno nije u redu. Umesto da mislite “kako sam grozna majka” skoncentrišite se na to kako možete da pomognete detetu u tom trenutku. Budite pozitivan primer vašem detetu i pronađite svetao ugao svake situacije.

Pomozite detetu da savlada prepreke

Detetu koje se plaši neuspeha na kontrolnom možete pomoći u nekoliko koraka. Prvo mu pokažite da razumete njegov strah, zamenite zatim rečenice tipa „nemam pojma da radim matematiku“ u „matematika je teška, moram da se potrudim“. Naravno, ovo nije dovoljno za popravljanje ocene, morate sesti i vežbati. Dogovorite se zajedno kako ćete vežbati i kada. Čim dete jednom oseti uspeh, uložiće dodatni trud jer je shvatilo da se on isplati. A to će se odraziti i na druge poteškoće.

Razvijajte maštu s detetom

Osobe koje redovno pišu o svojim najvećim snovima i ciljevima, osećaju se pozitivnije. Primenite ovo i na detetu tako što ćete razgovarati o tome šta bi ono volelo da bude kada bi moglo da bira bez ikakvih ograničenja. Ne radi se o pronalaženju realnih ciljeva već samo o bezgraničnoj upotrebi mašte u razmišljanjima o budućnosti. Iskazivanje snova je u stvari vežbanje optimizma. Ako želite možete ih i zapisati.

Gledajte sa vedrije strane

Trenirajte dete da u svakoj situaciji obrati pažnju na dobre stvari koje ga okružuju. Komentarišite zajedno nelagodne situacije i potražite u njima sve pozitivno.

Uživajte u iščekivanju

Ljudi uživaju u iščekivanju lepih događaja. Nađite zato stvari kojima ćete se radovati zajedno sa detetom. Možete napraviti porodični kalendar zabave i zabeležiti sve lepe stvari koje vas očekuju (bioskop, rođandane i sl.).

Pomozite detetu da oseti uspeh

Deca razvijaju samopoštovanje i optimizam doživljavanjem uspeha, čak i ako on nije jednostavan za postizanje. Pružite zato detetu od malena priliku da radi stvari za sebe (pomažite mu ali ne radite stvari umesto njega) i naglasite njegov uspeh i uloženi trud. Na primer: pustite malu decu da sklone svoje igračke ili da spare čarape, iako to neće biti savršeno urađen posao.

Zadržite se na zadatku

Radite nešto dovoljno često i primetićete napredak, bilo da se radi o vašem servisu ili odgovaranje na razočarenja u životu. Vežbajte mozak da nađe rešenje u lošoj situaciji pa ćete uskoro od deteta čuti predlog za igru a ne čuveno “dosadno mi je”.

Ne očekujte optimizam preko noći

Možda vam misli neće postati pozitivne iz prvog pokušaja, ali znate šta treba da radite. Iako treba da vežbate više to ne znači da nećete stići do cilja. Kako kažu pravi optimisti.

Izvor: najboljamamanasvetu.com
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije