12.04.2016 Vaspitanje

Ovo niste znali… Kako pravilno vaspitati sinove?

Pročitajte savete drugih majki o vaspitavanju dečaka…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock


Majka je najvažnija žena u životu svoga sina. Njegova prva ljubav i prvi učitelj i osoba čije će savete tražiti čitav život. I upravo zato je američka novinarka Tabitha Studer, majka dvojice sinova, sakupila savete drugih majki o vaspitavanju dečaka.

1. Ljubite ga, puno, puno

Svaka majka koja ima sina zna koliko njihovi dečaci umeju da budu prave maze. Te iste maze većinu sa godinu dana mogu biti i jako živahni, pomalo grubi i destruktivni. U trenucima kada vaše majušno biće pokaže svoju nežnu i osećajnu stranu, pa vas zagrli i uželi se vašeg dodira, tada ne štedite svoja osećanja.
Ljubite ga, grlite ga i mazite koliko god možete. Poljupci i dodiri su važni kod razvoja dece, što će najviše doći do izražaja kada vaša beba postane muškarac, koji se ne libi da pokaže osećanja. Ljubite ga i tada.

2. Naučite ga kućnim poslovima

Ako vas sin posmatra dok kuvate, čistite ili pripremate rublje za pranje, dozvolite mu da vam pomogne u tome. Objasnite mu šta radite i pokušajte da deo posla simbolično prebaciti na njega. Kada vaša beba postane dečak, te stvari mu više neće biti zabavne, ali će znati sve da radi i moći će lako da se osamostali.

3. Dozvolite mu da isprlja i pocepa odeću

Dečaci su uvek razigrani i nestašni, što često dovodi do malih nezgoda kao što je pocepana i isprljana odeća. Nerviranjem oko takvih sitnica i zabranama ništa nećete postići, skakanje, padanje i uništavanje su samo deo odrastanja koji je kod dečaka često izraženij

4. Pokažite mu primere dobrih muškaraca

Vaš sin će biti okružen mišićavim likovima pod maskama iz crtanih filmova koji svojom pojavom plene pažnju, još od kako se rodi. Pobrinite se da mu približite i da ga upoznate sa muškarcima koji „rasturaju“, ali ne silom i snagom već svojom glavom. Pisci, slikari, fizičari, kompjuteraši, nobelovci…

5. Pokažite mu primere dobrih žena

Fotke lepih žena iz časopisa, kataloga ili iz sveta poznatih i slavnih su nešto sa čime će vaše dete odrastati. Osim takvog pogleda na pripadnice suprotnog pola, pobrinite se da sazna ko su žene koje su svoje mesto među slavnima pronašle zbog svog talenta, znanja, upornosti, i svojih životnih stavova.

Kliknite dalje za nastavak teksta —>

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije