18.04.2014 Vaspitanje

Podignite pametno i kreativno dete

U prve tri godine života mozak deteta se razvija zapanjujuće brzo. Ipak, većina roditelja se pita da li postoji neki parametar optimalnog razvoja intelekta. Danas postoje čvrsti dokazi da odrastanje u stimulativnom okruženju, kao i u porodici punoj ljubavi, mogu biti veoma podsticajni, i to mnogostruko.

citanje

Zašto je važna stimulacija?

Beba se rađa sa nekoliko miliona nervnih ćelija (neurona) u mozgu koje u tom trenutku još uvek nisu povezane. Taj proces odvija se tokom prvih godina života, dok dete prikuplja informacije i počinje da shvata svet u kojem živi.

Naučni dokazi pokazuju da je neophodno mnogo stimulacije da bi im se mozak pravilno razvijao. Na osnovu istraživanja i eksperimenata na životinjama, zaključeno je da se kod jedinki kojima se nudi više predmeta za igru neuroni brže vezuju nego kod onih koje se ne stimulišu.

A prema jednoj od popularnih naučnih teorija, u mozgu inteligentnih ljudi postoji mnogo više veza između nervnih ćelija, zato oni brže i efikasnije obrađuju informacije od manje inteligentnih ljudi.

Priroda VS vaspitanje

Naravno, osim neophodnih stimulativa iz okruženja, i geni igraju važnu ulogu u tome koliko će vaše dete biti inteligentno. Međutim, nije zanemarljiv ni uticaj vaspitanja. Dakle, ne zavisi sve od načina na koji ga vaspitavate i učite, i priroda igra važnu ulogu.

Dete se rađa sa instinktom i potrebom da traga za novim informacijama. Raznim veštinama ga učite, a da toga niste ni svesni. Na primer, instinktivno se obraćate mališanu „recitatorskim“ glasom, koji podstiče razvoj njegovih jezičkih sposobnosti.

Istraživanja pokazuju da je takvo obraćanje bebama mnogo stimulativnije za mentalni razvoj od ravnomernih tonova kojima se odrasli služe u međusobnoj komunikaciji.

Autor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije