12.10.2017 Preporučujemo

JOD je VITALAN za plodnost i začeće!

Jod je neophodan za zdravu proizvodnju hormona štitaste žlezde koji su od vitalnog značaja za plodnost i začeće. Hormoni štitaste žlezde održavaju balans polnih hormona i normalnu funkciju jajnika kod žena. Nedovoljan unos joda u organizam putem hrane i pića, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, najčešći je uzrok smanjenog nivoa hormona štitaste žlezde i smanjene funkcije štitaste žlezde – hipotireoza.

Nedostatak joda u ishrani, je upravo zbog toga moguć i čest skriveni uzrok neplodnosti. Nedovoljno joda u ishrani uzrokuje nepravilnost menstrualnog ciklusa, teškoće pri začeću i/ili iznošenju trudnoće i porođaja do kraja. Čak i neznatan nedostatak joda tokom trudnoće može da dovede do trajnih i neizlečivih posledica na mozak novorođenčeta sa trajno sniženim mentalnim sposobnostima u kasnijem životu.

S obzirom da je poremećaj funkcije štitnjače čest kod žena u reproduktivnom peridou, prvo pravilo je, kada postoji problem sa začećem, provera funkcije štitaste žlezde.

Žene bi u reproduktivnom periodu i trebale da uzimaju svakodnevno najmanje 200 mikrograma, a u trudnoći i tokom dojenja 300 mikrograma joda na dan. Joda nema dovoljno u namirnicama: najbogatiji prirodan izvor su hrana iz mora (alge i plava morska riba), jodirana kuhinska so (najmanje dve kafene kašikice svakog dana- što i nije tako preporučljivo) i mineralna voda sa prirodno rastvorenim jodom.

Obezbedite sebi i svojoj bebi dovoljnu količinu JODA.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije