13.10.2017 Zdravlje bebe

BRRRRR, HLADNO JE!

Stigli su hladniji dani i potpuno je normalno da razmišljate o tome kako da zaštitite svoje mezimče od hladnoće. Da li ga uveče dobro ušuškati i obući mu nekoliko slojeva odeće? Je li u sobi dovoljno toplo ili je možda treba dodatno zagrejati? Kad bebu izvesti u šetnju i kako je u tom slučaju obući? Je li slojevito zaista najbolje? Koliko dugo treba ostati napolju? Kako sprečiti oštar vetar da našteti bebinoj osetljivoj koži?

Pitanja je mnogo, a odgovor bi, za početak, bio – ne brinite previše. Setite se da je još čika Jova Zmaj prkosio hladnim danima stihovima „A šta može zima meni, šta mi može, šta mi sme“, da bi potom dao i odgovor: „Nek mi nosić pocrveni, eto to je, to je sve“. Zamolili smo stručnjaka da razreši najveće dileme mladih mama i evo šta smo saznali.

Pokrij me, mama!

Ako se vodite principom „što toplije, to bolje“, promenite taktiku. Krevetac postavite dalje od peći ili radijatora i vodite računa o tome da temperatura u sobi ne prelazi 20°C. Umesto jorgana za pokrivanje koristite pamučnu deku, a preko bodića bebi obucite jednodelnu pidžamicu („zeku“ ili „kengurka“).

Nemojte joj stavljati kapicu na glavu niti je preterano ušuškavati. Možete proveriti odgovara li mališanu vaš način utopljavanja tako što ćete mu dodirnuti stomačić ili vrat – ako su vrući na dodir, preterali ste; a ako su suviše hladni, trebalo bi ga bolje utopliti (razmislite o korišćenju pamučnih vreća za spavanje). U svakom slučaju, ukoliko bepcu bude pretoplo ili prehladno, daće vam to do znanja plakanjem.

Šetnja? Jupi!

Napolju je hladno? Pa šta! To ne znači da beba ne treba da promoli nosić napolje. Upravo suprotno: šetnja će joj i te kako prijati. Potrudite se da je obučete slojevito, imajući na umu da je mališanima mlađim od jedne godine potreban jedan sloj odeće više nego vama. Preko hulahopkica i tanje benkice treba obući topliju benkicu i pantalonice (ili jednodelno odelce), a preko toga obavezno zimsko odelce (skafander).

Treba zaštititi i glavu – prvo pamučnom kapicom, a onda kapuljačom skafandera. Povedite računa i o ručicama, na koje je obavezno staviti rukavice. Na nogama su obavezne termo-čarapice, a ako dete hoda – i tople čizmice. Ukoliko je beba suviše mala za skafander, dobro je umotajte u dunjicu od kolica, a sa sobom obavezno ponesite i ćebe, za slučaj da je treba dodatno ugrejati.

Moramo kući? O, ne!

Ukoliko napolju ne duva jak vetar, nije maglovito, a temperatura je viša od –10°C, možete uživati u nešto dužoj šetnji, uz uslov da ste dobro utoplili svoje mezimče. Pritom, imajte na umu da će njemu postati hladno pre nego vama, s obzirom na to da se vi krećete dok gurate kolica, dok najmlađi član porodice miruje u njima.

Zato je najvažnije shvatiti kad je bepcu hladno – ako je uživao kad ste izašli napolje, a onda najednom postao razdražljiv, možda bi šetnju trebalo privesti kraju. Možete proveriti i je li se smrznuo tako što ćete mu dotaći glavicu – ako je topla na dodir, sve je u redu. Ukoliko je pak počela da se hladi, avantura na svežem vazduhu treba da se završi. Isto važi i ako su ručice hladne, a obrazi bledi.

Kako zaštititi bebinu kožu

Morate imati na umu da je koža vašeg mališana mnogo osetljivija od vaše, te da u hladnijem periodu godine dodatno treba voditi računa o njoj. Ne pokušavajte da zagrejete njegove ručice trljajući ih svojima, a nemojte ih stavljati ni pod mlaz tople vode po povratku iz šetnje.

Da biste izbegli iritaciju kože tokom hladnih dana, treba izbegavati kupanje duže od deset minuta, a u kadu treba ići tek kad se soba u kojoj će mezimac biti posle kupanja dobro zagreje. Pre izlaska na ulicu namažite lice i usne svoje bebe vazelinom ili drugim losionom (po pedijatrovoj preporuci), koji će sačuvati vlažnost kože i zaštititi je od hladnoće.

Saveti plus

* Kad spolja uđete u zatvoren prostor (makar i u prodavnicu), obavezno skinite višak odeće s bebe, da joj ne bi postalo pretoplo.

* Ako idete na put automobilom, po ulasku u njega pokrijte dete dodatnom dekicom, ali sklonite je čim se vozilo zagreje.

* Sa sobom uvek nosite rezervni par rukavica za bebu – u slučaju da sisa prste, one koje ima na rukama postaće vlažne, pa bi ih tokom šetnje trebalo zameniti drugima. Ako ne želite da razmišljate o tome, nabavite joj nepromočive rukavice.

* Koliko god da je napolju hladno, ako preterate u utopljavanju svog mališana, biće mu pretoplo. Znaćete da bi ga trebalo osloboditi bar jednog sloja odeće ukoliko primetite da se znoji ili mu se na vratu pojavljuje crvenkast osip.

Foto: Guliver/Thinkstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije