Rosa nastavlja podršku otvaranju novih Škola roditeljstva širom Srbije
18.06.2018 Promo

Rosa nastavlja podršku otvaranju novih Škola roditeljstva širom Srbije

Šta se zapravo dešava kada „progovori drugo stanje“? U trenutku saznanja da ćete za devet meseci videti svoje najomiljenije biće, buduće mame i tate počinju sa planiranjem „savršenog roditeljstva“.

Foto: Promo

Na tom putu, suočavate se sa mnogo briga i strahova, pa je podrška partnera veoma bitna. On je vaša unutrašnja snaga, vaše utočište, osoba čija su ljubav i nežnost od neprocenjive vrednosti. Upravo zbog toga, Rosa je pokrenula misiju da budućim roditeljima ovaj period učini sigurnijim i lepšim, i otvorila 15 škola roditeljstva u Kuršumliji, Vranju, Surdulici, Požarevcu, Ubu, Sjenici, Svilajncu, Srpskoj Crnji, Bojniku, Batočini, Vršcu, Rumi, Opovu, Bosilegradu i Dimitrovgradu.

Mamama i tatama u otvorenim školama roditeljstva eksperti su prava podrška i oslonac i pružaju adekvatne i kredibilne savete o svim pitanjima koji se javljaju u ovom periodu:

Ishrana tokom trudnoće
Fizička aktivnost trudnica
Zdravstvena stanja i preventivni pregled trudnica
Pripreme za porođaj i faze porođaja
Dojenje
Nega bebe ( kupanje, presvlačenje, pravilno držanje…)
Higijena mama i beba
Ishrana beba i psihofizički razvoj dece tokom prvih godina odrastanja

Stručne i posvećene timove škola čine iskusni pedijatri, ginekolozi, stomatolozi, patronažne sestre i članovi šireg tima domova zdravlja. Ono što Rosa škole roditeljstva čini toliko posebnim jeste to što je škola namenjena i za očeve. Shvataju da očinstvo ne počinje po rođenju bebe, već sa začećem, kada se par transformiše u roditelje i kada mala beba kreće putem ka porodici koja će zauvek biti njena. Očinstvo je izuzetan poklon, čast i velika odgovornost, a otvaranjem škola u ovih 5 gradova, i njima je omogućena izuzetna podrška.

Zahvaljujući inicijativi Rosa vode i Ministarstva zdravlja, više od 3.500 beba i njihovih roditelja dobilo je značajnu pomoć u sredinama u kojima ranije ovakav vid podrške nije postojao.

Savet za buduće mame i tate:

Ishrana beba,
dr Snežana Stojčić, pedijatar, Rosa škola roditeljsva u Kuršumliji

Kod svake mame postoji dilema da li je njena beba dovoljno jela. Nema potrebe da brinete, zbog toga što bebe imaju taj mehanizam samoregulacije, čak i bebe koje nisu na prirodnoj ishrani, dakle ne doje, nego su na nekoj adaptiranoj formuli, imaju očuvan taj mehanizam. One se jednostavno oglašavaju kada su gladne, putem plača. Pokazatelj da li je beba dovoljno jela jeste kroz merenje telesne težine, koliki broj stolica ima, da li dovoljno vlaži i puni pampers. Otprilike u tim danima je hranjenje na tri sata, jer to je i vremenski period koji je potreban da se svari obrok koji dete dobije.

Do kraja ove godine u planu je otvaranje Rosa škola roditeljstva u Bečeju, Koceljevi, Boljevcu, Užicu i Nišu.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije