20.09.2016 Ishrana trudnica

Da bi salate bile još ukusnije, dodajte ove „magične“ sastojke!

Iako se za salate vezuje epitet zdrave hrane, nisu ni sve salate iste ni tako zdrave. Neke sadrže i do 50 grama šećera i imaju preko 1.000 kalorija. Da biste bili sigurni da ste pojeli zdravu salatu, dodajte u nju sledeće sastojke.

Jaja
Istraživanje Univerziteta „Perdue“ iz Vest Lafajeta u Indijani pokazalo je da su jaja pravi dodatak za salate. Ako u vašem obroku ima ove namirnice, organizam će čak 500 puta više apsorbirati hranjive sastojke iz povrća.

Zelena salata
Neizbežan sastojak svake salate jeste zelena salata, a razlog je taj što je ona bogata antioksidantima i ostalim zdravim sastojcima.
Studija objavljena u „Journal of Agricultural and Food Chemistry“ pokazala je da je još bolji izbor od zelene salate njena kombinacija sa crvenom salatom. Antioksidanti iz prve vrste salate sporiji su od one u drugoj.

Domaći sos
Brži način od pripreme domaćeg sosa za salatu jeste odlazak u kupovinu onog veštačkog. Taj način nije i zdraviji.
Ako odaberete domaći sos, izbećićete dodatne šećere, masti i konzervanse koje sadrže ostali sosevi. Mnoga istraživanja su to dokazala.

Orašasti plodovi
Dodajte ih u salatu, orašasti plodovi su bogati zdravim mastima i belančevinama.

Grožđe
Umesto borovnica ili suvih brusnica, u salatu dodajte šipak ili sveže grožđe jer oni sadrže manje šećera, pola kašičice ovih namirnica ima u sebi 12 grama šećera, dok ista količina borovnica ili brusnica sadrži u proseku 40 grama šećera.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije