30.09.2014 Trudnoća

Kako stres deluje na trudnicu i njenu bebu

Ukoliko je buduća majka pod stresom, u njenom telu izlučuju se štetni hormoni koji smanjuju broj neurona u bebinom mozgu. Dakle, klonite se stresnih situacija koliko god je to moguće, učinićete svom detetu (i sebi) veliku uslugu!

stres u trudnoci

Kako stres deluje na trudnicu i njenu bebu?

Kao što galopirajuća zebra doživljava privremeni prekid toka reprodukcije, tako i trudnica delovanje hroničnog stresa prenosi na fetus. Povećane vrednosti kortizola preusmeravaju protok krvi, te ona umesto da snabdeva matericu i plod, cirkuliše prema drugim delovima njenog tela. Posledica ovoga jeste smanjenje količine kiseonika i hrane koju dobija plod – u ekstremnim slučajevima čak i do 60 odsto!

Hormoni stresa prolaze kroz placentu ubrzavajući pritom otkucaje bebinog srca. Iako prolazak hormona stresa kroz posteljicu još uvek nije dovoljno izučen, pretpostavlja se da hormoni stresa u fetalnom mozgu deluju isto kao i kod odraslih – smanjuju broj neurona u mozgu i sprečavaju njihovo potpuno formiranje.

Stres je neprijatelj!

Istraživanja su dokazala da što je veći stepen teskobe kod buduće majke, veća je verovatnoća da će patiti od mučnine tokom cele trudnoće. Osim toga povećava se mogućnost da će porođaj biti dug i bolan. Beba koja je duže vreme bila izložena dejstvu hormona stresa biće nemirna, razdražljiva, sklona stomačnim grčevima i raznim infekcijama.

Ironično je to što mnogi parovi koji odgađaju trudnoću do srednjih ili kasnih tridesetih godina, nadajući se većoj stabilnosti u karijeri i finansijama, smatraju da je njihov nivo stresa tokom trudnoće veći jer se brinu zbog eventualnih problema uzrokovanih majčinim godinama. Uzrok tom hroničnom stresu najčešće su zastrašujuće priče koje pred buduću majku serviraju ”dobronamerni” članovi porodice. I to baš u periodu kada su majci i njenom još nerođenom detetu potrebni mir i spokoj.

Autor: Life Content, M.K.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije