14.09.2016 Korisni saveti

Trudnoća i kofein: Tako bih popila kafu – da li smem?

Koliko kafa popiti dnevno tokom trudnoće je dobro pitanje. Lepo je da buduća mama razmišlja o zdravlju svoje bebe misleći o tome šta će, ne samo jesti, već i popiti. Šoljica dobre crne kafe je tradicija, dok sami uživate uz jutarnje novine ili ste u odabranom društvu.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Umerenost u ispijanju kafe je dovoljna
Glavni sastojak kafe je kofein. On prolazi kroz posteljicu majke u krvotok ploda, pa samim tim treba očekivati da beba oseti njegove efekte. I bebino srce pod uticajem kofeina može brže da zakuca, a telo postane živahnije. To i majka lako registruje, jer se pokreti bebe intenziviraju.

Činjenica je da organizam trudnice nešto usporenije odstranjuje kofein, te se on duže zadržava u telu majke. Zato američka uprava za hranu i lekove preporučuje trudnicama ograničen unos kofeina. Umerenost unosa kofeina znači ne više od 300mg dnevno. Prevedeno u broj šoljica kafe, to bi značilo dve kafe tokom jednog dana.

Ali, ako buduća mama poželi još koji gutljaj svog omiljenog napitka, a trudnicama želje moraju da se ispune, ostaje savet da opuštanje i relaksaciju u omiljenom društvu, koje će goditi i bebi, dožive uz kafu bez kofeina. Dve, pa čak i tri šoljice ove kafe u toku dana, obezbediće ugođaj željene arome bez kofeinskih efekata na plod.

U ovom pohvalnom razmišljanju budućih mama, da li izbegavati kofein, bitno je i to da budu svesne prisustva kofeina u drugim proizvodima. Umerenost u konzumiranju čokolade je blagorodna, a za preporuku je i izbegavanje pića koja sadrže kofein.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije