20.02.2014 Porođaj

Dojenje: Vodič za novopečene mame

Čim se beba rodi, spremna je za podoj. Ali, da li ste i vi? U slučaju da je odgovor negativan, nemojte da paničite i poštujte sledeće savete.

dojenje

  • Što pre beba počne da sisa, više ćete uspeha imati. Tražite od medicinskih sestara da vam donesu bebu i stave vam je na grudi da biste podstakli njen refleks sisanja. Nemojte da vas brine to što ste nesigurni – medicinsko osoblje je tu da vam pokaže pravi položaj (ako vam ne pokažu, zamolite ih).
  • Novorođenčad mogu da sisaju i do 12 puta u toku 24 sata. Zato je važno da pronađete najudobniji položaj, kako za vas, tako i za bebu. Držite čašu vode pri ruci jer ćete tokom dojenja verovatno ožedneti. Takođe, moguće je da će vam biti potreban jastuk da biste bebu namestili na odgovarajuću visinu (u prodavnicama može da se kupi potkovičasti jastuk za dojenje).
  • Poštujte pravilo „stomačić prema mami“ i držite bebu tako da joj kičma bude u istoj liniji sa glavicom. Budite strpljivi i zauzmite pravilan položaj.
  • Ako čujete zvuk gutanja, i primetite da se bebi pomeraju uši, to znači da beba pravilno sisa.
  • Dojite onoliko dugo koliko vašem čedu odgovara iz jedne dojke, a onda joj ponudite drugu. Ako beba odbije da sisa iz druge dojke, postavite je na nju tokom narednog podoja. Naizmenično dojenje iz obe dojke omogućava da vaša beba povuče „prvo“ mleko, koje je ređe po sastavu i gasi žeđ, a potom i ono gušće, masnije i kaloričnije.

Autor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije