12.01.2016 Porođaj

Sigurni znaci da se porođaj približava

Ljiljana IvanovicPiše: prim. dr Ljiljana Ivanović
lekar specijalista ginekologije i akušerstva

Poliklinika Novakov logo

 

 

Ukoliko trudnoća protekne kako treba, oko 40. nedelje trudnoće započinje porođaj, ali se nemojte brinuti ni ako počne malo ranije, ni ako malo zakasni – smatra se da je porođaj u terminu između 38 i 42 nedelje gestacije.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Znaci da se porođaj približava…

Često se dogodi da trudnica nije sigurna da li je porođaj počeo ili ne. Neki od znakova da se porođaj približava su i ovi koje ćemo navesti, ali nemojte očekivati da ih imate sve, ili bar ne u isto vreme. Isto tako, njihova pojava ne mora da znači da je porođaj jako blizu, ali vas upozorava da se približava.

Brakston Hiksove kontrakcije (tzv. lažni trudovi) su nepravilne kontrakcije koje pripremaju telo za porođaj. One se ne pojačavaju i ne menjaju intenzitet i nisu toliko bolne kao što su prave kontrakcije. Isto tako, više ih osećate u samom stomaku nego u leđima, kao što je to slučaj kod pravih kontrakcija. Kako se porođaj približava, ove lažne kontrakcije mogu se javljati češće, ali nemaju neku ustaljenu šemu pojavljivanja, posebno ne postaju češće i jače, kao što je to slučaj sa pravim, koje ne prestaju i ne smanjuju se ma šta radili.

“Spuštanje” stomaka – već oko četiri nedelje pre porođaja, ali i kasnije, možete osetiti da vam se stomak “spustio” i da lakše dišete, kao i da nemate tegobe poput gorušice i žgaravice.

Koji su pravi znaci porođaja pogledajte OVDE.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije