26.01.2018 Porođaj

Trendovi u svetu: 7 novih pravila na porođaju

Danas su za vreme porođaja dozvoljeni čak i lagani obroci! Saznajte koje stvari su se promenile poslednjih par godina kada je u pitanju rađanje bebe…

Mnoge žene od malena slušaju da je porođaj nešto “strašno”. Međutim, način na koji su se porađale naše bake, pa i mame, mnogo se razlikuje od načina na koji se žene danas porađaju.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Evo kakve prakse su, kada je porođaj u pitanju, primenjivale nekad, a kako to izgleda danas:

Nekada: Carski rez je bio zakazivan između 37. i 38. nedelje.
Sada: Morate biti u drugom stanju najmanje 39. nedelja da bi doktor zakazao intervenciju.

Ovih nekoliko poslednjih nedelja nisu ni malo prijatne, ali na taj način postoji šansa da porođaj krene i prirodnim putem. Bebe rođene pre 39. nedelje mogu imati zdravstvenih problema, kao i probleme u razvoju. Međutim, Američki koledž akušera savetuje da bi doktori trebalo da čekaju čak i do 41. nedelje, pa tek onda da zakazuju carski rez.

Pročitajte i… Top 10 načina da se vratite u formu nakon porođaja

Naravno, postoje i neki izuzeci. Ukoliko imate komplikacije kao što su preeklampsija, gestacijski dijabetes ili neki drugi faktor rizika, vaš doktor može zakazati carski rez i mnogo ranije, jer je tako sigurnije i za bebu i za vas.

Nekada: Za vreme porođaja žeđ se gasila samo kvašenjem usana.
Sada: Možete piti vodu, čak i uzimati lagane obroke.

Natopljena gaza za gašenje žeđi koristila se još pre 50 godina kada su žene primale opštu anesteziju ukoliko bi imale carski rez ili bile pod većim rizikom od aspiracije. Danas, većina budućih mama umesto opšte anestezije prima epidural ili spinalnu anesteziju. Savremene metode davanja opšte anestezije, takođe u velikoj meri smanjuju rizik od aspiracije. Kao rezultat toga napici poput vode, soka, sode, pileće supe i kafe su dozvoljeni.

Neki doktori takođe dozvoljavaju lagane obroke, jer mnoga istraživanja pokazuju da nema bojazni od hrane neposredno pred porođaj. Jedna studija je čak pokazala da lagani obroci povećavaju zadovoljstvo žene za vreme porođaja. Naravno, treba paziti na masnu ili teško varljivu hranu, jer mnogo žena tokom porođaja može da povrati.

Nekada: Epidural se nije davao dok žena ne bude četiri do pet centimetra otvorena.
Sada: Ne mora da se čeka!

Lekari su nekada smatrali da ako biste dobili prerano epidural, povećala bi se šansa za carski rez. Međutim, nove studije su ustanovile da to nije tačno. Neke od studija su pokazale i da žene koje dobiju epidural ranije imaju kraći porođaj.

Nekada: Doktori su radili carski rez ukoliko bi porođaj trajao predugo.
Sada: Porođaj može da traje koliko god.

“Ispostavilo se da su doktori imali pogrešnu sliku o tome koliko bi porođaj mogao da traje zapravo”, objašnjava ginekolog Ejron B. Kohej iz Portlenda. On kaže kako bi lekari, ali i buduće mame trebalo da budu strpljiviji.

Nekada: Žene koje su imale carski rez uglavnom su se i svaki sledeći put porađale na taj način.
Sada: Doktori omogućavaju budućim mamama sve kako bi drugo dete na svet donele prirodnim putem.

Nekada je bilo tako da ukoliko ste imali jedan carski rez, imaćete ih još ako ostanete u drugom stanju. Međutim, doktori sada kažu da za vaginalni porođaj nakon carskog reza ima mnogo više šansi sada. “Svaki carski rez povećava rizik od brojnih komplikacija, kao što su obilna krvarenja, infekcije i poremećaja placente, što može biti opasno po život”, objašnjava doktor Kohej.

Nekad: Doktori su odmah presecali pupčanu vrpcu.
Sada: Doktori čekaju nekoliko minuta, pa tek tada preseku pupčanu vrpcu.

Nekada se smatralo da rez žena koje nisu suviše elastične i koje na porođaju “popucaju”, teže zarasta i teže se ušiva od reza koji je nastao epiziotomijom. Međutim, na osnovu više studija, ustanovljeno je da to nije tačno. Naime, studije su dokazale da je rezu nastalom od epiziotomije potrebno više vremena da zaraste, a isto tako izaziva veći bol, moguće su infekcije i povećan je rizik od inkontinencije mesecima ili godinama nakon porođaja.

Epiziotomije su svakako ponekad neophodne, kako kada je vaša beba u opasnosti, pa doktor mora da požuri. Međutim, u mnogim zemljama epiziotomija se i dalje rutinski obavlja.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije