16.12.2016 Trudnoća

Revolucija u nauci: Zeleno svetlo za bebe s troje roditelja

Prve bebe s tri roditelja mogle bi se u Velikoj Britaniji roditi u ovo doba iduće godine. Jedno od 200 dece se rađa s greškom na mitohondrijima gena, male strukture unutar ćelija koja stvara energiju. To može dovesti do širokog spektra potencijalno smrtonosnih oboljenja.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Oplodnja in vitro s tri osobe sprečava da beba nasledi smrtonosne genetske bolesti. Bebe rođene zahvaljjući toj tehnici će dobiti malu količinu DNK treće žene uz genetske informacije koje nasleđuje od majke i oca.

Prošle godine je Velika Britanija bila prva država koja je legalizovala terapiju zamene mitohondrija (MRT).

Nova odluka znači da će klinike sada slobodno moći da se prijavljuju za dozvolu za sprovođenje tretmana, a prvi pacijenti se mogu očekivati narednog proleća, piše Indipendent.

Profesorka Meri Herbert koja je vodeći naučnik u pionirskoj tehnici na Univerzitetu u Njukastlu je zadovoljna zbog odluke. Prema njenim rečima, ova metoda će pomoći porodicama koje su zahvaćene nekim opasnim bolestima.

Kako je rekla, neke pacijentkinje su se već prijavile za novu terapiju. Nadležno telo će analizirati svaki slučaj i posebno izdavati dozvolu za primenu nove metode.

Jedno od 200 dece se rađa s greškom na mitohondrijima gena, male strukture unutar ćelija koja stvara energiju. To može dovesti do širokog spektra potencijalno smrtonosnih oboljenja koja napadaju vitalne organe, mišiče, vid, rast ili mentalno zdravlje.

Svega 0,1 odsto DNK osobe se nalazi u mirohondrijima, uvek se nasleđuje od majke i nema uticaja na individualne karakteristike poput izgleda ili ličnosti.
Nezavisna grupa naučnika je preporučila “oprezno usvajanje” MRT koja se sprovodi ubacivanjem genetskog materijala u donorovo jajašce čiji je DNK prethodno uklonjen.

Mogu biti primenjene različite tehnike – pre ili posle oplodnje. Krajnji ishod je isti – embrio sa zdravim mitohondrijima donora i DNK bebine mama i oca. U teroiji, zamena mitohondrija ne samo da može sprečiti da se kod deteta razviju nasledne bolesti, već može zaštititi i buduće generacije.

Kritičari tvrde da tehnika nije u potpunosti ispitana i dokazana i da mitohondriji s greškom i dalje mogu biti preneti na dete, dok drugi smatraju da je modifikovanje genetskog materijala ljudi “igranje Boga”. Takođe, nepoznate su i dugoročne posledice procedure.

Prva beba s tatom i dve mame rođena je ove godine u Meksiku. Njeni roditelji su iz Jordana, a proceduru je obavio tim naučnika iz SAD.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije