15.01.2018 Začeće

Kad potomstvo kasni…

Još jednu godišnjicu braka obeležavate sa gorkim ukusom u ustima: vaš san o potomstvu nikako se ne ostvaruje, osećate se frustrirano i na ivici ste depresije. Pitanja u vezi sa „srećnim vestima“ doživljavate kao atak, a da stvar bude još gora, oko vas je sve više parova sa bebama… Neretko hvatate sebe kako sa zavišću posmatrate trudnice ili pak smišljate strategiju koja će vam pomoći da izbegnete susret sa prijateljima čija vas deca bolno podsećaju da vaš biološki sat nemilosrdno otkucava.

Sve ovo, naravno, utiče na odnos sa partnerom. Većina parova se u takvim situacijama teško suočava s problemom, jer to podrazumeva priznavanje neuspeha, bračnog, biološkog, društvenog. Postaje napeto, a u vazduhu lebdi pitanje na koje, bar u prvo vreme, nema odgovora – šta nas (ili, što je još gore, KO) u tome sprečava? I kako, posle razrešenja ove enigme, a naročito kasnije, tokom borbe za potomstvo koja ponekad ume da bude vrlo duga i mučna, sačuvati ljubav i zajednicu? Mnogi parovi su iz te bitke izašli kao višestruki pobednici: dobili su dete, ali su i produbili svoj odnos i učvrstili brak. Kako su to postigli?

Potraga za „krivcem“

Čekajući da postanete majka zapostavili ste karijeru, odgodili ste podizanje stambenog kredita i mnoštvo drugih planova, ali svi rokovi koji se postavljaju kao standard odavno su prošli i došlo je vreme da se nešto preduzme. Za početak, to bi trebalo da bude otvoren razgovor u kojem će se sve karte staviti na sto, a čiji epilog mora da bude čvrst dogovor o narednom koraku. Redosled se zna, prvo se ispituje fertilnost muškarca, što će vaš partner, s obzirom na tradicionalističko poimanje muškosti kao sinonima plodnosti, prihvatiti s određenom dozom nelagode.

Možda će analizu sperme podsvesno smatrati ugrožavanjem intime ili će se jednostavno uplašiti lošeg rezultata, pa će u prvi mah oklevati ili čak odbiti testiranje, ali nemojte dozvoliti da vas obuzmu razočaranje u uvređenost. Morate mu dati malo vremena da se sabere i odupre predrasudama. Taktično ga podsetite na činjenicu da je reč o zajedničkom cilju i da ste, što se vas tiče, apsolutno spremni za proceduru koja je u vašem slučaju daleko bolnija i stresnija. Dobra je vest da je ogromna većina muškaraca svesna važnosti situacije i da, uprkos prvobitnom oklevanju, vrlo spremno sarađuju, pa nema potrebe za presijom i dramom, koje i te kako mogu poremetiti vaš odnos.

Njegovo suočavanje sa istinom

Rezultati su pokazali da vaš partner ima problema sa plodnošću – smanjen broj spermatozoida, oštećene ili slabo pokretne polne ćelije. Nakon neverice i šoka sledi prihvatanje realnosti, ali morate znati da se ispod njegove mirne i pomalo rezignirane spoljašnjosti krije Pandorina kutija negativnih emocija, besa, razočaranja, osećanja krivice, sumnje u sopstvenu muškost, bojazni da za vas postaje manje vredan i da ćete, ako lečenje ne uspe, potražiti drugog partnera. Nije isključeno da će upasti u depresiju ili se potpuno posvetiti poslu jer to postaje jedina oblast u kojoj se oseća sigurnim i uspešnim, a imajte na umu i činjenicu da muškarci u takvim situacijama ponekad pate i od privremene erektilne disfunkcije. Lek za njegovu dušu ste – vi.

Ne očekujte da će želeti podrobno da razglaba o svojim problemima, ne insistirajte na tome da vam otkriva kako se oseća, ali pratite šta priča „između redova“ i razgovarajte sa njim kad god primetite ili osetite da mu je to potrebno. Budite mu podrška u svakom smislu, hrabrite ga, radujte se sa njim kad god lečenje pokaže napredak i ne ustežite se da mu udelite pokoji kompliment na račun muževnosti i karaktera. Insistirajte na bliskosti, razmenjujte nežnosti, učinite sve da se oseti poželjnim i voljenim, ali pazite da to ne bude upadljivo, drugačije i više nego ranije – forsiranje može biti kontraproduktivno jer će pomisliti da sve činite iz sažaljenja.

Potrudite se da slobodno vreme provodite na što kvalitetniji način, podstičite ga da se uključi u osmišljavanje zajedničkih aktivnosti, prepustite mu inicijativu. To će ojačati njegovo samopouzdanje i ugoditi instinktu vođe u trenucima kada mu je muški princip uzdrman iz korena.

Vaš susret sa bolnom dijagnozom

Pretrage su pokazale da je sa plodnošću vašeg partnera sve u redu, što znači da ste na redu vi. Prolazite kroz brojna, ponekad komplikovana i mučna ispitivanja, ali drži vas nada da će konačni rezultati pokazati da je sve u redu. No, ginekolog vam na kraju saopštava da morate da se podvrgnete terapiji, a ukoliko to ne uspe, ostaje vam jedino da se podvrgnete veštačkoj oplodnji. Kroz glavu vam prolazi samo jedna misao – vi ste „glavni krivac“…

Prema tradicionalnim shvatanjima, porodica bez potomstva zapravo i ne postoji. Vest o tome da joj je plodnost ograničena kod žene stvara osećaj da je nefunkcionalna, nesposobna da ispuni svoj osnovni zadatak – da rađa decu i formira porodicu. Učinite sve da ne biste upali u vrtlog razarajućih emocija koje i te kako mogu ugroziti uspeh tretmana, pa i odnos sa partnerom. Nemojte da ga štitite i da potiskujete strepnje i strahove, niti da lečenje smatrate „svojim poslom“. Ne dozvolite da se oseća izolovanim, uključite ga u sve faze terapije (pogotovo ako je invazivna), prepustite se njegovoj brizi i nezi, podelite sa njim sve što vas muči i raduje. Možda će svoja osećanja ispoljavati pomalo nespretno, pa će vam se činiti da vas ne razume ako vam kaže da „sve to previše emotivno preživljavate“. Morate znati da to nije kritika, već njegov način da vas smiri i stavi vam do znanja koliko je zabrinut.

Lečenje neplodnosti kod mnogih žena ozbiljno utiče na seksualnost: osećaju se neprivlačnim, čak aseksualnim, što neminovno narušava bračne odnose. Ako podelite sa partnerom tu vrstu strepnje, nemojte očekivati njegovo razumevanje, iz prostog razloga što ste mu verovatno privlačni i poželjni kao do sada i što to ne može da promeni nikakva dijagnoza (izuzev u slučaju da sasvim zapustite svoj izgled). Pritom, nemojte smetnuti s uma da je seks jedan od najboljih načina za produbljivanje bliskosti i da je sinonim „vođenje ljubavi“ najbolji dokaz za to. Doduše, ponekad mora da se „tempira“ jer tako zahteva terapijska procedura, zbog čega gubi na spontanosti, ali to ne znači da mu treba pristupati sa smrtnom ozbiljnošću: to je dobra prilika da proverite svoju maštovitost i postanete još bliži.

I na kraju – veštačka oplodnja

Standardna terapija poremećaja ili oboljenja koji sprečavaju začeće nije donela očekivane rezultate i preostaje vam podvrgavanje veštačkoj oplodnji. Posle svega što ste do sada prošli – međusobne podrške, strahove i razočaranja – predstoji vam novi ciklus koji donosi nadu, ali ne isključuje ni neuspeh. Dobra je vest da procedura može da se ponovi više puta i da poznajete bar dva bračna para koji su na taj način dobili decu. Ipak, morate ozbiljno da porazgovarate o svemu što vas čeka i donesete odluku koja je, sudeći po rezultatima naučnih studija, uglavnom izvesna – ide se dalje. Pošto ste dovoljno poradili na svom odnosu i učvrstili brak, odolećete i ovom iskušenju i stvoriti sjajno okruženje za odrastanje svoje dece.

Foto: Guliver/Thinkstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije