13.05.2015 Začeće

Vantelesna oplodnja: Kad je vreme?

Kad je u pitanju borba protiv neplodnosti, vantelesna oplodnja obično nije prva na listi tretmana koji se preporučuju. Lekar će vam verovatno prvo preporučiti neke druge opcije kao što su lekovi i tretmani protiv neplodnosti. Pročitajte i koji su to “Novi načini za lečenje neplodnosti” te koji su to “Mitovi vezani za neplodnost koji mogu biti opasni”.

Vantelesna oplodnja se počne razmatrati od strane lekara ukoliko se vama ili vašem partneru postavi neka od sledećih dijagnoza:

– Endometrioza
– Problemi sa ovulacijom
– Oštećeni ili blokirani jajovodi
– Problemi sa matericom
– Mali broj spermatozoida ili loša pokretljivost istih
– Neplodnost bez nekog očitog razloga

Većini parova je potrebno najviše 12 meseci aktivnog pokušavanja i upražnjavanja seksa bez zaštite da bi došlo do začeća. Ako smatrate da vi i vaš partner pokušavate previše vremena bez ikakvih rezultata, za početak posetite svog ginekologa pre nego počnete razmišljati o vantelesnoj oplodnji. Podelite sa ginekologom sve vaše brige, objasnite mu istoriju bolesti i zajednički se odlučite na sledeći korak. Ako vam ginekolog predloži odlazak kod specijaliste za plodnost u svakom slučaju treba da razmotrite i tu opciju. Ukoliko ste mlađi od 35 godina i pokušavate začeti godinu dana i više, lekar će vas verovatno uputiti kod specijaliste, ako ste pak stariji od 35 lekar će predložiti tretmane za neplodnost i posetu specijalisti već nakon šest meseci pokušavanja

Kliknite za nastavak teksta
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije