01.12.2016 Zabava

Jeftino, brzo i lako: Kako da napravite lažne balone sa helijumom

Baloni koji lebde su za decu veoma zanimljiva zabava, ali ovakvi baloni, napunjeni helijumom, nisu baš jeftini. A zašto bi ih i kupovali, kada ih sami možete napraviti. Evo i kako. Činjenica je da baloni koje vi napravite, neće lebdeti na plafonu baš kao oni napunjeni helijumom, ali mogu biti adekvatna i jeftina zamena.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Ono što vam je, pored balona, potrebno sigurno imate u svojoj kuhinji, a to su sledeće stvari:

Nekoliko balona
Prazna plastična flaša od 1l ili 1,5 l
Levak
Sirće
Soda bikarbona
Postupak:

Napunite trećinu flaše sirćetom. Zatim, u balon, uz pomoć levka, stavite 2-3 čajne kašike sode bikarbone, a zatim pažljivo, da se soda ne prospe navucite balon na grlo flaše i reakcija će uskoro uslediti. Balon će se puniti ugljen – dioksidom, koji će ispuštati soda bikarbona u kombinaciji sa sirćetom.
Kada se balon napuni, samo ga zavežite i zalepite za plafon uz pomoć statičkog elektriciteta. To ćete postići tako što ćete balon najpre natrljati o materijal koji će dati elektricitet ili jednostavno ga protrljajte po svojoj kosi.

Efekat će biti neverovatan i baloni će izdržati najmanje pet sati da ne padnu. Ovim jednostavnim trikom, vašim mališanima ćete pružiti neviđenu zabavu.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije