dečja soba
05.02.2014 Kreativna mama

Dečja sobica za zdravo odrastanje prema pravilima feng šuija

Feng šui nas podučava kako energija iz našeg okruženja deluje na nas. Primenom feng šuija pri uređenju dečje sobe podstiču se individualne karakteristike svakog deteta.

soba

Svi životni fenomeni mogu se opisati pomoću pet osnovnih elemenata (drvo, vatra, voda, zemlja, metal) i ovo je ključ uređenja enterijera. Feng šui ne podrazumeva samo puko premeštanje nameštaja sa jednog kraja sobe na drugi, već i usklađivanje elemenata tako da životna energija slobodno kruži kroz prostor.

Sva deca su različita i imaju različite potrebe. Ipak, postoji određena vodilja i osnovno pravilo koje bi trebalo slediti prilikom uređenja dečije sobe. Ona bi trebalo da bude višefunkcionalna prostorija: da služi za igru, sanjarenje, sakrivanje, spavanje, učenje, slušanje muzike i sve ostalo što dete čini srećnim.

Osnovna pravila

Iako se mnogima čini praktičnim da dete do prve godine života spava sa roditeljiam u sobi, ono bi, što je ranije moguće, trebalo da ima sopstvenu sobu. Dečja soba bi po pravilu trebalo da bude najosvetljenija soba u stanu i da tokom celog dana u njoj ima dosta sunčane svetlosti. Uz to, neophodno je da se detetu obezbedi što je moguće više prostora za kretanje, jer samo tako ono se može potpuno iskazati. Detetu ništa nije važnije od osećaja sigurnosti i zaštićenosti u svojoj sobi.

Taj efekat ćete postići ako npr. vrata dečje sobe imaju i zastakljeni deo ili ako napravite takav raspored u stanu da se kroz dečju sobu prolazi na putu do ostalih prostorija u stanu. Ovo drugo je, naravno, moguće sprovesti u delo samo u slučaju da sami gradite kuću pa možete da utičete na to kako će prostorije u kući biti raspoređene. Pošto su deca veoma osetljiva na mnoge spoljne uticaje i zvuke, trebalo bi da povedete računa i o tome da dečija soba ne bude okrenuta ka prometnoj ulici niti da bude direktno pored kuhinje.

Fleksibilan nameštaj

U toku odrastanja menjaju se i potrebe i želje mališana. Zato dečja soba mora biti nameštena tako da se raspored u njoj može menjati prema potrebama deteta. Nameštaj u sobi bi trebalo da bude funkcionalan, da se lako pomera i služi u različite svrhe.

Ne bi bilo dobro da se u dečjoj sobi nalazi ogromni ugradni orman, jer on zauzima veliki deo prostorije i stvara osećaj skučenosti. Pored dečjeg kreveta nikako ne bi trebalo da stoje veliki komadi nameštaja, jer se tako smanjuje protok energije oko kreveta čime se remeti san deteta.

Boje su važne

Boje utiču na način razmišljanja, na osećanja i ponašanje ljudi pa i u dečjoj sobi imaju veoma značajnu ulogu. Ako je vaše dete već ume da crta, onda bi i njega trebalo uključiti u uređivanje sobe i uklapanje boja. Na taj način ono će lakše moći da se identifikuje sa svojim „carstvom“ i uživa u njemu. U principu, trebalo bi upotrebljavati jarke i „žive“ boje jer podstiču dečju maštu, ali ako je vaše dete hiperaktivno i veoma nestašno, mnogo je pametnije upotrebiti pastelne boje nežnih nijansi.

Napravite odgovarajuću atmosferu

Ono što je takođe bitno jeste da u dečjoj sobi stvorite atmosferu koja odgovara karakteru vašeg mališana. Ako dete voli plišane igračke, onda to signalizira da mu je najvažnije da se oseća sigurnim i zaštićenim. U tom slučaju, od kreveta napravite prostor za igru, jer će se tako dete osećati „ušuškanim“. Hiperaktivnom detetu potrebna je prostorija gde će sve biti pravilno raspoređeno i gde će ono imati dovoljno mesta za kretanje. Pored toga, treba voditi računa da dete u toku igre ne može da se povredi.

Protok energije

Feng šui energija je pozitivna, ali može da bude i opterećujuća – kada je njen protok onemogućen. To se dešava u slučaju dugih hodnika ili kada se vrata i prozori nalaze jedni naspram drugih. Ovo saznanje je jako važno pogotovo prilikom pozicioniranja kreveta. U skladu sa tim, krevet nikako ne treba da bude postavljen pored vrata tj. da glava bude okrenuta prema vratima, niti da se krevet nalazi između vrata i prozora.

Ukoliko to ne možete izbeći, bilo bi dobro da postavite neki paravan, regal ili pregradni zid, kako bi se omogućio nesmetan protok energije oko kreveta i sprečilo njeno rasipanje. Dečji krevet bi trebalo da bude načinjen od drveta, to je materijal koji odgovora dečjem karakteru. Osim toga, odaberite madrac od prirodnog materijala. U poslednje vreme veoma su popularni kreveti na sprat, koji dečiju sobu pretvaraju u mesto idealno za veliku avanturu. Ipak, trebalo bi da obratite pažnju i na njihov kvalitet jer krevet ne sme da bude klimav, već stabilan i čvrst.

Mesto za učenje

Dečja soba ne služi samo za spavanje i igru, već je i mesto za učenje. Radno mesto treba urediti tako da ono oslikava karakter mališana, ali je važno i u kom delu sobe ćete smestiti dete. Ako dete sedi za radnim stolom leđima okrenuto vratima, ono će se verovatno osećati nesigurnim, jer „može neko da ga iznenadi sa leđa“. Zato bi radni sto trebalo da bude postavljen tako da dete leđima bude okrenuto ka zidu, a da može da gleda u vrata ili kroz prozor. Ne preporučuje se da sto bude između vrata i prozora. Sve ovo utiče na efikasnost učenja.

Autor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije