15.04.2016 Zanimljivosti

10 razloga zašto treba redovno da jedete cveklu

Iako cveklu jedemo uglavnom tokom zime, ovo povrće dostupno je skoto tokom cele godine, a ima čitav niz dobrobiti po zdravlje našeg organizma. Stoga, nemojte odmah po dolasku lepih dana da je izbacite iz ishrane i nastavite da je konzumirate u svežem obliku, kuvanu, kao dodatak salatama ili smutijima.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Pročitajte u nastavku dobre zdravstvene razloge da jedete cveklu što češće, naročito ako ste malokrvni, jer je poznato da ovo povrće poboljšava krvu sliku.

1. Bolja krvna slika

Velik deo svetske populacije, naročito ženske, pati od anemije. Anemija je stanje u kojem krv nema dovoljno zdravih krvnih zrnaca, odnosno hemoglobina – proteinskog molekula koji nosi kiseonik od pluća do tkiva. Postoji mnogo faktora koji prouzrokuju anemiju, ali je najčešći uzrok nedostatak gvožđa. Ako ste anemični, jedite cveklu što više, jer ovo povrće obiluje upravo ovim mineralom – gvožđem i pomaže kod prečišćavanja krvi. Cvekla sadrži i karoten i visoku koncentraciju nekih vitalnih hranljivih sastojaka, poput mangana. Osim toga, ne sadrži mnogo masnoća, niti kalorija, pa je idealna i za osobe koje su na dijeti.

Zašto bi još trebalo redovno da jedete cveklu pogledajte OVDE.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije