27.11.2013 Zanimljivosti

Bebe umeju i da se šale

Prema jednoj britanskoj studiji i bebe od 18 meseci imaju razvijen smisao za humor, razumeju šale i sposobne su da ih i same naprave.

bebe-sala

Ukoliko imaju duhovite roditelje, i bebe vremenom, imitirajući ih, postaju duhovite, vedre osobe i sklone šalama, zaključak je istraživanja koje je sprovela grupa psihologa sa Fakulteta za psihologiju Univerziteta iz Kardifa.

Istraživanje je trajalo punih deset godina, a britanski psiholozi su, između ostalog, otkrili da roditelji šaljivdžije govore drugačije kada se šale ili prepričavaju neki vic.

Naime, tada uvek koriste isti ton. Beba od godinu i po dana u stanju je da primeti razliku u intonaciji, a negde oko drugog rođendana, zahvaljujući promeni tona u roditeljevom govoru, ona počinje da shvata kada roditelj namerava da se našali.

I kao što dete sve uči imitirajući odrasle, ono tako, posmatrajući i osluškujući duhovitog roditelja i samo postaje duhovito i rado će se našaliti. Na primer, pokušaće da se sakrije i da vas uplaši. Ipak, tek oko šeste ili sedme godine dete je u potpunosti u stanju da shvati igru reči ili zagonetku, pa i složeniju šalu.

Izvor: novosti.rs




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije