05.08.2015 Zanimljivosti

Da li znate kako praziluk utiče na organizam?

Specifična kombinacija sastojaka visoke nutritivne vrednosti praziluk čine veoma važnim delom dobro izbalansirane ishrane, podsećaju stručnjaci. Odličan je protiv masnoća i šećera u krvi, povišenog pritiska, a zahvaljujući vlaknima normalizuje i probavu.

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Jedna od najvažnijih sposobnost praziluka jeste regulacija nivoa šećera u krvi zašta su najviše zaslužni vitamini C i B6, folna kiselina, gvožđe i mangan kojih ima u izobilju.

Ujedno, svi sastojci utiču na normalizaciju nivoa šećera, a rezultati brojnih istraživanja pokazali su da je redovan unos praziluka, naročito u svežem obliku, uticao na porast nivoa takozvanog dobrog holesterola, istovemeno smanjujući nivo masnoće u krvi.

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Održavanje takvog balansa u organizmu od velike je važnosti za prevenciju pojave ili napredovanja stvaranja masnih naslaga po zidovima krvnih sudova. Istovremeno, to smanjuje rizik od razvoja ateroskleroze i drugih oboljenja srca i krvnih sudova.

S druge strane, osobama koje pate od hipertenzije, a na trpezi često imaju praziluk, lekari neretko moraju ponovo da prilagođavaju prepisanu terapiju jer im je smanjio krvni pritisak.

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Praziluk je takođe odličan za sveukupno poboljšanje zdravstvenog stanja. Odličan je izvor vlakana, što je odlično za aktiviranje uspavane probave, kao i kalcijuma za zdrave kosti. Pored toga, može delovati i kao blag antiseptik i na taj način pomoći organizmu u borbi sa infekcijama.

Iako čovek može imati brojne koristi od unosa praziluka, stručnjaci upozoravaju da osobe sa oboljenjima bubrega i žučne kese bi trebalo da ga izbegavaju i uz dozvolu lekara obazrivo koriste u pripremi salata i jela.

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Nutricionisti su objasnili da problem prave supstance koje nazivaju oksalatima, a koje, kada se u većim količinama unose u organizam, kristališu i mogu izazvati ili povećati probleme koji inače pogađaju te pacijente. Ujedno, postoji opasnost i da blokiraju apsorpciju kalcijuma.

No, ako uzmemo u obzir sve pozitivne i negativne strane praziluka, moramo da se složimo da ga stvarno možemo nazvati nekim vidom blaga za zdravlje našeg organizma.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije