08.05.2015 Zanimljivosti

Mame, ne brinite: Lekovi za decu su bezbedni!

Svi lekovi koje roditelji daju deci provereni su, kvalitetni, efikasni i bezbedni, ukoliko se primenjuju u datim indikacijama, poručila je Jadranka Mirković, rukovodilac Centra za humane lekove u Agenciji za lekove i medicinska sredstva.

ID-100112444

Rukovodilac Centra za humane lekove u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Jadranka Mirković je rekla da se lek, koji se nalazi u apoteci, uvek izdaje pod nadzorom farmaceuta i da, za razliku od hrane u kojoj se nalaze aditivi, u lekovima postoje pomoćne supstance koje služe tome da lek učine bezbednim za primenu.

Pomoćne supstance omogućavaju da se lek ne pokvari nakon otvaranja, da u njemu ne nastanu bakterije, gljivice, plesni koje mogu ugroziti stanje deteta i da maskiraju ukus leka koji je odvratan, objasnila je Mirković.

Mirković je istakla da u hrani mnogo češće ima alergena, a da se nešto od tih supstanci, koje se dodaju hrani, mogu naći u lekovima, ali da u lekovima jasno piše šta se u leku nalazi i o mogućim reakcijama.

„Što se Agencije za lekove tiče, mislim da ne treba da brinete“, rekla je Mirković.

Ona je savetovala da se obavezno pročita upustvo, upiše datum kada je bočica otvorena i prati ponašanje deteta.

Govoreći o deci koja imaju temperaturu, Mirković je istakla da se njima može dati i „brufen“ i „paracetamol“, odnosno ono što pedijatar preporuči.

Na pitanje o korišćenju emulgatora, Mirković je odgovorila da nije opasan, da je uvek odobren za upotrebu u koncentraciji u kojoj se nalazi u leku i da se nastoji da budu usklađeni ukus i boja leka.

Upitana o „brufenu“ i sirupima iz inostranstva i koliko se razlikuju od tih lekova u zemlji, Mirković je odgovorila da se ne slaže da je njihov sastav potpuno drugačiji, nego da je isti.

Stručnjaci već godinama, kako je rečeno, upozoravaju na štetan uticaj emulgatora i konzervanasa u hrani, koji mogu da izazovu opasne bolesti poput raka, a ti dodaci mogu se naći i u dečjim lekovima.

Izvor: Yumama
Foto: Freedigitalphotos.net




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije