02.01.2017 Zanimljivosti

Ovako je o vaspitanju govorio Duško Radović

Veliki pisac, novinar i aforističar Duško Radović, reklo bi se, poznavao je decu u dušu. O tome svedoče brojni aforizmi koje nam je ostavio u amanet, a koji predstavljaju više nego dobre “smernice” za roditelje. Nije na odmet podsetiti ih se s vremena na vreme.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

1. Ako rešite sve probleme svoje dece, ona neće imati drugih problema sem vas.

2. Ima velike sirotinje među našom decom kojoj, sem para, roditelji ništa drugo nisu mogli dati.

3. Tucite svoju decu čim primetite da počinju da liče na vas.

4. Volimo decu i kad su kriva, jer će ih život kažnjavati i kad nisu.

5. Samo deca koja ne slušaju mogu postati bolja od svojih roditelja.

6. Ne vaspitavajte decu ako ne umete. Bolje je biti nevaspitan, nego loše vaspitan.

7.Jedno upozorenje roditeljima: ako budete tukli svoju decu, ona će tući vaše unuke.

8. Za mene su prava deca ona koja još ne idu u školu, koja tek počinju da uče, misle i govore. E, jedino su ona u stvari još ona zdrava, autentična, originalna i jedino još ona imaju sačuvanu tu originalnost i u mišljenju i u izrazu.

9.Velika sreća i sloboda dečja je u tome što ona stvarno nemaju nikakvog cilja. Malo dete živi danas, pa se ispava, pa živi sutra, pa se ispava i nije svesno nikakvih ciljeva. Mislim da ti ciljevi strašno kvare ljude, upropašćuju živote i ne daju nam da živimo svakoga dana, nego smo u stanju da šesnaest godina života upropastimo zbog neke male prednosti. Starci su opet na kraju života i nemaju šta da postignu, pa samim tim nemaju ni cilja. Kada nema velikih ciljeva, i male stvari postaju važne.

10.Koliko je čovek samo u stanju da zanemari divnih, malih stvari zbog nekih ciljeva koje će dostići. U ime nečeg velikog što će dostići ili ne! Kada je neko mali ili sasvim star on stoji pred tim svetom oslobođen svega onoga što bi mu uskratilo te sitne životne radosti. I najsitniji doživljaj nekome može pričiniti veliku radost, nekome ko živi u ovom trenutku… i nema više… i ništa mu ne smeta da potpuno živi u tom trenutku.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije