17.04.2016 Zanimljivosti

Plan za spavanje koji uvek uspeva!

Možda ćete samo odmahnuti rukom i reći da nema šanse, ali… ništa vas ne košta da probate, zar ne?

ID-10057423

Kada je jednog dana Maji Jovanović iz Beograda prekipelo, rešila je da napravi plan za odlazak na spavanje koji je nazvala ”Ratni plan za pajkenje”. Da pojasnimo: naša čitateljka se iz večeri u veče mučila da natera svoje dvoje dece da odu na počinak. U to vreme, njenom sinčiću je bilo nepune tri godine, a kćerkici samo sedam meseci. Striktno se pridržavala ovog plana pet dana i šestog je konačno doživela da njeni anđelčići odu na spavanje bez prethodnog moljakanja, nagovaranja i nosanja. Prenosimo vam njen plan u celosti.

18.30 h
Tišina
Navucite zavese, prigušite svetla i potrudite se da u kući bude što je moguće tiše. Izbegavajteigre i gledanje televizije. Na ovaj način bebu učite da se dan bliži kraju, a veće dete da se polako bliži vreme spavanju.

19 h 
Kupanjac
Topla voda opušta i smiruje. To se dešava zbog toga što nakon izlaska iz tople kupke temperatura tela opada, što predstavlja okidač za izlučivanje melatonina, hormona sna. Posle tople kupke dete je mnogo lakše uspavati nego bez nje.

19.30 h
Presvlačenje
Toplo vam savetujem da dete ne presvlačite u jarko osvetljenoj prostoriji, u kojoj se odvijaju bilo kakve aktivnosti. Učinite to u spavaćoj sobi, gde ste prethodno prigušili svetlo. U suprotnom će izostati efekat tople vode, jer čim dete vidi da se oko njega nešto dešava, razbudiće se i živnuti.

20 h
Klopa
Ako imate bebu, podojte je dok je još budna i nemojte dozvoliti da zaspi na vašim grudima. Ne pitajte me zašto je to tako, ali kad je dete polubudno (i sito!), mnogo čvršće spava nego kad zaspi u toku hranjenja (u tom slučaju, čim ga spustite u krevetac, otvoriće oči i početi da plače.) Što se starijeg deteta tiče, posle presvlačenja dajte mu šejk od banane ili kašu od integralnih žitarica. Ove namirnice sadrže mnogo triptofana, amino-kiseline za koju se smatra da se pretvara u melatonin i poboljšava san.

20.20 h
Priča za laku noć
Čak i bebe stare samo nekoliko meseci vole da slušaju zvuk vašeg glasa dok čitate bajku. Naravno, činite to tihim, blagim, što jednoličnijim tonom, jer deluje uspavljujuće (uostalom, setite se dosadnih predavanja na kojima ste umalo zaspali).

20.40 h
Maženje
Ovde ne mislim na igru i tepanje, već na čvrst zagrljaj, onaj koji detetu poručuje da je voljeno i bezbedno. Spokojno, smireno dete lako zaspi zbog lučenja hormona oksitocina, koji deluje opuštajuće i uspavljuje.

20.50 h
Krevetac
Ako ste sproveli celu proceduru (i uporno je ponavljali iz večeri u veče), oko petog-šestog dana vaše dete bi u ovo vreme trebalo jedva da gleda. Sada samo treba nežno da ga spustite u krevetac, ušuškate ga i ostanete pored njega dok ne otplovi u carstvo snova. Ako se to ne dogodi u narednih deset minuta i vaš mališan počne da se meškolji i prevrće, pre nego što se razbudi i pusti ”sirenu”, pomilujte ga i tiho mu ponavljajte: ”Mama je tu, mirno spavaj”.

Pre ponoći
Pod pretpostavkom da suprug i vi još uvek niste zaspali, ovo je idealno vreme da još jednom podojite bebu (ja to zovem ”dopunjavanjem”). Za razliku od prethodnog hranjenja, kada je potrebno da dete bude budno tokom hranjenja, sada je poželjno da to učinite dok ono spava. Meni je ovo bio jedini način da je nateram da prespava celu noć (a s njom i nas dvoje da odspavamo).

Ako počne da se meškolji
Ukoliko počne da se meškolji i da kenjka tokom noći, nemojte odmah skakati i umirivati dete, već sačekajte nekoliko minuta: ako je vaša beba starija od šest meseci, postoji velika verovatnoća da će se sama ponovo uspavati. Ako se to pak ne dogodi, već se dete rasplače, umirite ga milovanjem i tihim šaputanjem pomenute rečenice: ”Mama je tu, ne plaši se, mirno spavaj”. NEMOJTE uključivati svetlo, podizati ga iz kreveta niti mu davati hranu. Ovo su najčešće greške. Ako naviknete dete na takav redosled stvari, teško ćete ga posle odvići od stečenih navika.

Foto: Freedigitalphotos.net




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije