14.04.2014 Zanimljivosti

Podržimo razvoj banaka humanog mleka: Otvoren Rosa park na Adi Huji

Povodom obeležavanja petog rođendana Prve srpske banke humanog mleka i četvorogodišnjice projekta “Podržimo razvoj banaka humanog mleka” koji za cilj ima što bolju negu i zaštitu najmlađih pacijenata, Institut za neonatologiju i Rosa otvorili su Rosa park na Adi Huji, u Supernatural parku.

Nevena i Katarina obeleležavaju svoje sadnice

Nevena i Katarina obeleležavaju svoje sadnice

Ovom prilikom, mame, dobrovoljni davaoci humanog mleka i one čija su deca boravila u ovoj ustanovi su zajedno sa svojim mališanima simbolično zasadile sadnice sibirskog bresta i tako dodatno „udahnule život“ ovom mestu koje postaje još jedna tačka okupljanja na Dunavu.

Nevena i Katarina pored svoje sadnice

Nevena i Katarina pored svoje sadnice

Sofijino drvo

Sofijino drvo

Larino drvo

Larino drvo

Realizujući projekat, u okviru koga je pomognut razvoj i opremanje prve banke humanog mleka u Beogradu, osnovana banka mleka u Novom Sadu i inicirano otvaranje banke u Kragujevcu, Rosa voda je zajedno sa Institutom za neonatologiju i svojim partnerima motivisala veliki broj mama da se uključe u kampanju i pomognu prevremeno rođenim bebama.

dr Branislava Dedović Bjelejac, Institut za neonatologiju Beograd

dr Branislava Dedović Bjelejac, Institut za neonatologiju Beograd

,,Najsavremenija medicinska oprema u čijoj smo nabavci učestvovali bila je neophodan uslov za uspešno funkcionisanje i razvoj Prve srpske banke humanog mleka. Ali da bi taj uspeh bio potpun presudnu ulogu imale su mame donori humanog mleka, koje je za prevremeno rođene bebe hrana, lek i šansa za brži oporavak. Zato smo tokom godina zajednički organizovali niz edukativnih aktivnosti i ponosni smo što smo doprineli višestrukom uvećanju količine prikupljenog humanog mleka. Na ovaj način smo prevremeno rođenim mališanima u Institutu obezbedili optimalnu, prirodnu i najzdraviju ishranu koje su za njih najvažnije“, izjavila je dr Branislava Dedović Bjelajac, u ime Instituta za neonatologiju u Beogradu.

Tanja Petrović, predstavnica Rosa vode

Tanja Petrović, predstavnica Rosa vode

Iz godine u godinu broj dobrovoljnih davalaca humanog mleka raste, pa je naša zemlja vodeća po količini doniranog humanog mleka u regionu. U toku prošle godine, samo u Prvoj srpskoj banci humanog mleka u Beogradu, od majki dobrovoljnih donora prikupljeno je 5.250 litara mleka, što je odličan rezultat čak i u poređenu sa evropskim zemljama.

Želimo da svim aktivnostima koje sprovodimo, korak po korak učinimo svet boljim mestom za život, što je i poruka naše kampanje. Da smo u tome uspeli dokazuje i naše današnje okupljanje na Adi Huji koja je od zapuštenog postala mesto gde sve više naših sugrađana provodi svoje slobodno vreme u prirodi.Zadovoljstvo je utoliko veće što baš ovde simbolično obeležavamo četiri godine podrške najmlađima na samom početku njihovih života i što će stabla u Rosa parku nositi imena onih bez kojih ovaj projekat ne bi bio moguć. U Rosa parku družiće se sadašnje i buduće generacije i time zaokružujemo priču o novom životu na najlepši mogući način”, izjavila je Tanja Petrović, predstavnica Rosa vode.

40 stabala sibirskog bresta zasađenih u Rosa parku dodatno će doprineti oporavku područja Ade Huje u koji sistem, zajedno sa partnerima, već godinama ulaže. Upravo je zaštita životne sredine jedna od oblasti u koje Rosa investira kao i očuvanje prirodnih resursa kroz samo poslovanje.

Zajedno sa Rosom, nastavljamo formiranje zelenog pojasa na Adi Huji u Supernatural parku, sadnjom drveća, i na taj način nastavljamo zajedno da revitalizujemo ekosistem Ade Huje. Posebnu čar ovom događaju daju deca, koja će zasaditi sadnice. Veoma je važno da što više dece učestvuje u programima zaštite životne sredine jer tako postaju pravi mali čuvari prirode, i na takav način postajemo društvo koje je odgovorno prema životnoj sredini”, izjavio je Srđan Stanković, osnivač i direktor Supernaturala.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije