08.07.2016 Zanimljivosti

Saznajte na koga će ličiti vaša beba

Da li će dete imati plave, zelene ili smeđe oči, kovrdžavu kosu, pegice ili rupicu na bradi – zapisano je u genima. A evo šta kažu geni…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ništa ne može da se poredi s osećajem koji izaziva prvi susret s novorođenčetom. U tom magičnom trenutku ni na kraj pameti neće vam biti da razmišljate na koga liči, da li je nasledilo mamin nos ili pak tatine usne. Najvažnije će vam biti da je porođaj protekao kako treba, te da je beba živa i zdrava. Ipak, dok odbrojavate dane do velikog događaja, ne možete a da se ne zapitate kako će vaše dete izgledati. Da li će naslediti boju vaših očiju? Možda i oblik vaše brade? Ili će imati kovrdžavu kosu na tatu? Premda se fizičke odlike ne mogu predvideti sa sigurnošću, postoji metoda na osnovu koje možete proceniti verovatnoću nasleđivanja određenih karakteristika. Zabavite se!

Mala igra gena
Genetsko nasledstvo dobijamo od oba roditelja – pola od majke, a pola od oca. U spiralnom molekulu koji nazivamo DNK (dezoksiribonukleinska kiselina) “zapisane” su sve informacije na osnovu kojih se formiraju naše fizičke i mentalne odlike. Neke karakteristike, kao što su boja očiju i kose, kontroliše smo jedan par gena, koji se nazivaju aleli. Mogu da budu dominantni ili recesivni, a kad se spoje, u borbi za konačan ishod uvek pobeđuje dominantni aleli. Na primer, gen koji određuje crnu kosu dominantan je alel, dok je gen za plavu kosu recesivan. Dakle, ako i vi i vaš partner imate tamnu kosu, i oboje svom mališanu prenesete dominantni gen, onda ćete na svet doneti dete s tamnom kosom. U slučaju da vi detetu prenesete dominantni, a vaš partner recesivni gen za plavu kosu, vaše dete će ipak imati tamnu kosu. No, ako oboje svom detetu prenesete recesivni gen za plavu kosu (možete ih nositi uprkos boji kose), vaš mališan biće plavokos, bez obzira na to što vi i vaš partner imate tamnu kosu.

Iako se ne vidi, može da se nasledi
Svaki roditelj prenosi deci tek po polovinu svog genetskog materijala. Ova neobična igra gena ujedno je i razlog zbog koga možete samo da pretpostavljate kako će vaše dete izgledati i koje će spoljašnje odlike naslediti. Važno je da zapamtite jedno: iako se kod vas i vašeg partnera nisu ispoljile određene karakteristike, to ne znači da ne nosite gen za neku od osobina koje se u vašoj porodici prenose generacijama. Zato pažljivo pregledajte fotografije vaših baka i deka, kao i prabaka i pradeka, kako biste stekli uvid u recesivne alele koji se možda nalaze u vašim genima!

Jednostavna formula

DOMINANTAN + DOMINANTAN = DOMINANTAN
DOMINANTAN + RECESIVAN = DOMINANTAN
RECESIVAN + RECESIVAN = RECESIVAN

1
RAVNA ILI KOVRDŽAVA KOSA
Ako jedan od roditelja ima prirodno kovrdžavu ili makar talasastu kosu, velika je verovatnoća da će je imati i njihov potomak. Kovrdže su dominantna karakteristika, dok je alel odgovoran za ravnu kosu – recesivan. To znači sledeće: ukoliko ste od svoje majke nasledili kovrdžavu kosu, verovatno ćete je preneti i na vaše dete. U slučaju da i vi i vaš partner imate potpuno ravnu kosu, najverovatnije je da će je imati i vaš mališan.

2
BOJA OČIJU

Gen za smeđe oči je dominantan, dok je onaj za plave recesivan. Ako dete od jednog roditelja dobije gen za plave oči, a od drugog za smeđe, imaće smeđe oči. Ukoliko vi i vaš partner nosite po dva gena za smeđe oči, onda će i vaša beba imati oči ove boje. Ako pak oboje, uprkos tamnim očima, nosite i recesivni gen za plave oči, onda postoji jedna četvrtina šanse da će se oni spojiti, te da će vaša beba imati plave oči. I neki drugi faktori utiču na određivanje boje očiju, a to su količina melanina koju stvara vaše telo, što može da rezultira zelenim očima ili onima u boji lešnika.

3
FLEKSIBILNOST PALCA

Neke osobe palac šake mogu da saviju do samog ručnog zgloba, što ukazuje na to da nose dominantan alel. Ukoliko vi ne možete saviti palac u ovaj položaj, onda ste nosilac recesivnog alela i vaše dete takođe neće moći to da uradi, osim ako vaš partner nije za to sposoban.

Ostatak teksta pogledajte na sledećim stranama…




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije