28.10.2015 Zanimljivosti

Srpske bebe zarobljene u inostranstvu

Roditelji koji su dobili decu uz pomoć surogat majki u Nepalu, zbog promene tamošnjeg zakona, ne mogu da svoje bebe dovedu kući.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Nepal je donedavno bio država u koju su ljudi išli ukoliko su želeli da dobiju dete putem surogat materinstva. Međutim, smenom vladajuće garniture promenili su se i zakoni pa je strancima zabranjeno da koriste usluge surogat majki u Nepalu.

Problem je, kako navode američki mediji, što su mnogi parovi, od kojih je najmanje jedan iz Srbije, proces započeli pre promene zakona, a danas ne mogu da izvedu decu iz zemlje. Usluge surogat materinstva najviše su koristili parovi iz Izraela, Australije, Nemačke, Britanije…

Vlade pojedinih zemalja, poput Australije, već su započele diplomatsku inicijativu s ciljem da deca dobiju dozvolu da napuste Nepal. Deca dobijena putem surogat materinstva u Nepalu poslednji put bila su u centru pažnje tokom zemljotresa u aprilu. Tada je tragično nastradao i tek rođeni sin izraelskog ambasadora u Beogradu Jozefa Levija, koga su on i njegov partner dobili tom metodom.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije