24.06.2015 Zanimljivosti

Starije žene rađaju zdraviju decu

Starije majke, koje su uz to i situirane, dobijaju zdraviju decu i uglavnom obrazovaniju od dece koju su rodile žene u dvadesetima, pokazala je međunarodna studija.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

I majke tinejdžerke i porodilje starije od 35 godina imaju nešto povećan rizik od prevremenog porođaja, a adolescentkinje će verovatnije od žena u dvadesetima imati decu koja se sporije razvijaju i koja ne završe srednju školu, pokazala je ta studija.

„Starija majka možda je dobra za detetov razvoj ako je dobrostojeća i ako ne mora da se brine za velik broj dece“, kaže vođa studije Karolina Fal, istraživačica sa britanskog univerzitetat u Southamptonu.

Karolina i kolege proučili su što je bilo sa 19.403 dece, upoređujući starost majke na porođaju u pet zemalja s niskim i srednjim prihodima – Brazilu, Gvatemali i Indiji kao i na Filipinima i u Južnoafričkoj Republici.

Podaci za svaku zemlju prikupljani su u raznim razdobljima od 1969. do 1989. i to donekle različitim metodama, ali za sve učesnike postojali su podaci o starosti majke i detetu bar do druge godine.

Majke u studiji prosečno su bile stare 26 godina. Žene u Brazilu bile su najmlađe, 25,8 godina, a u Gvatemali najstarije – 27,2 godine.

Deca majki do 19 godina imala su 20 do 30 posto veći rizik da budu nedonoščad i da se rode prerano i s malom porođajnom težinom, pokazala je studija. Ta deca su imala i 30 do 40 posto više izgleda da zaostaju u razvoju s dve godine kao i da ne završe srednju školu.

Istraživači su ustanovili socioekonomski status majki na temelju obrazovanja, bračnog stanja, bogatstva, etničke pripadnosti i mesta stanovanja u gradu ili u selu. I kad su te faktore uključili, ostala je prednost starijeg majčinstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije