06.01.2016 Zanimljivosti

Surogat roditeljstvo: Baka želi da rodi i odgaja sopstveno unuče

Britanski mediji ove nedelje objavili su priču jedne žene, koja se potpisuje kao Gospođa M, i koja pokušava da iskoristi jajne ćelije svoje preminule kćeri kako bi rodila i odgajala sopstveno unuče.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

 

Gospođa, koja ima 59 godina kaže da ju je ćerka, nakon što joj je u 23. godini života dijagnostikovan kancer debelog creva, „preklinjala da nosi njene bebe“.

„Želim da tata i ti podižete moju decu. S vama će biti bezbedni. Nisam mogla imati bolje roditelje. Ništa ne bih postigla bez vas“.

Ona je veoma želela da ima decu i, kada je saznala da su šanse da se izbori s opakom bolešću vrlo male, zamrzla je jajne ćelije, a majku je zamolila da bude surogat.

Devojka je umrla 2011. u 28. godini života, a majka se trenutno zajedno sa svojim suprugom bori na sudu protiv britanske Agencije za ljudsku oplodnju i embriologiju, kako bi sačuvala jajne ćelije svog deteta.

Ako uspe, Gospođa M. će postati prva žena na svetu koja će nositi dete sopstvene kćeri.

Ni jedna klinika u Velikoj Britaniji nije pristala da obavi zahvat, ali je jedan centar iz Njujorka spreman da obezbedi spermu donora i oplodi jajne ćelije, pre nego što ih usadi u matericu Gospođe M.

Njena kćer je dala jajne ćelije na čuvanje 2008. i naglasila da treba da budu korištene za oplodnju, a ne istraživanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije